Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Miercuri, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Laurenţiu Văduva

31 Decembrie 2020
Vizualizari: 376
Comentează add

De la 1 ianuarie 2021, Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, după patru ani şi jumătate de discuţii şi negocieri intense pe tema Brexitului.

Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană

laurentiu-vaduva

Foto: Graeme Maclean, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7042940

De la 1 ianuarie 2021, Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, după patru ani şi jumătate de discuţii şi negocieri intense pe tema Brexitului, concretizate printr-un acord comercial, puternic criticat la Londra, pentru compromisuri pe care britanicii le consideră insuficiente pentru afirmarea unei depline independenţe şi suveranităţi a Regatului Unit.

Clopotele legendarului Big Ben vor bate la miezul nopții marcând intrarea Marii Britanii într-o nouă etapă, după 48 de ani de participare la proiectul comunitar european.

Acordul comercial post-Brexit a evitat o ieşire abruptă a acestei ţări din blocul comunitar, însă France Presse notează că libera circulaţie a mărfurilor şi persoanelor între Europa şi regat va lua sfârşit.

Există în continuate riscul unei încetiniri a fluxurilor de mărfuri din cauza reintroducerii unor formalităţi vamale, iar universităţile britanice nu vor mai fi acoperite de programul comunitar Eramsus.

Victorie politică pentru premierul Boris Johnson, titrează analiştii internaţionali, umbrită însă de efectele devastatoare ale crizei de COVID-19, care, potrivit comentatorilor, a aruncat Marea Britanie în cea mai dură criză din ultimii săi 300 de ani. 

Boris Johnson: Acum, cu aceast acord, o să fim un vecin prietenos, cel mai bun prieten şi aliat pe care UE îl poate avea, cooperând strâns împreună ori de câte ori interesele noastre coincid.

Principalul partid de opoziţie, Partidul Laburist, a decis să susţină şi el acordul pe motiv că alternativa, ieşirea din Uniune în mod haotic, ar fi fost dezastruoasă. 

Keir Starmer, preşedintele Partidului Laburist: După patru ani şi jumătate de dezbateri şi de dezbinări, avem finalmente o înţelegere cu UE. Este imperfectă, este subţire şi este consecinţa deciziilor personale ale primului-ministru, dar cu o zi înaintea încheierii perioadei de tranziţie este singurul acord pe care îl avem.

Împotriva acordului au votat parlamentarii liberal-democraţi, parlamentarii din Irlanda de Nord şi Partidul Naţional Scoţian.

Scoţia, care a votat masiv în favoarea rămânerii în UE, a cerut un nou referendum de independenţă faţă de Marea Britanie ca urmare a Brexit.


Etichete (ii)brexitacord1 ianuarie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live