Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

7 Iunie 2016
Vizualizari: 380
Comentează add

Va rămâne sau NU Marea Britanie în Uniunea Europeană? Aceasta este marea întrebare, al cărei răspuns îl vom afla luna aceasta.

Marea Britanie: ce indică ultimele sondaje în cazul apartenenței la UE Marea Britanie: ce indică ultimele sondaje în cazul apartenenței la UE - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Va rămâne sau NU Marea Britanie în Uniunea Europeană? Aceasta este marea întrebare, al cărei răspuns îl vom afla luna aceasta.

Pe 23 iunie, britanicii sunt chemaţi să răspundă dacă vor să mai rămână în Uniunea Europeană sau nu.

Potrivit ultimelor sondaje, cei care vor ca ţara lor să-şi păstreze statutul de membră a Uniunii câştigă teren.

Cel publicat, în urmă cu două zile, arăta un raport de 43 la 41 în favoarea celor care vor spune NU ieşirii Marii Britanii din Uniune.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Într-un interviu acordat colegului nostru, Florin Orban, eurodeputata din Italia, Mercedes Bresso, speră ca diferenţa între DA şi NU să fie relevantă:

„Sunt interesată să văd dacă cei care vor spune NU vor reprezenta cel puţin 60 la sută. Pentru că 60 contra 40 de procente ar fi un rezultat bun, clar. Dacă scorul va fi, însă, strâns şi negocierile ulterioare vor fi dificile”.

Ideea britanicilor pare să le placă şi altora. Aproape 4 din 10 olandezi se gândesc la un eventual Nexit, similar Brexit-ului.

38% dintre olandezi sunt de acord cu organizarea unui referendum pe tema ieșirii ţării lor din blocul comunitar, în timp ce 28% se opun unei asemenea consultări, iar o treime sunt indeciși – relevă un sondaj publicat ieri. Să aminitim că acum două luni, olandezii au respins prin vot Acordul de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, rezultat interpretat drept un vot de neîncredere față de politica dusă de Bruxelles. Iată ce spune eurodeputata din Italia despre această tendinţă. Mercedes Bresso:

„În opinia mea, cetăţenii le cer autorităţilor naţionale organizarea unor astfel de referendumuri pentru că nu le pot cere Uniunii Europene. Cred că ei doresc să se pronunţe asupra deciziilor pe care Uniunea le ia. Nu este, însă, suficient ca, în fiecare stat, cetăţenii să spună dacă vor sau nu să iasă din Uniune. Dacă vrem să luăm decizii în legătură cu viitorul Europei, trebuie s-o facem împreună, poate într-un referendum european. Să ne pronunţăm, de acord, dar la nivel european, pentru că este o chestiune care ne priveşte pe toţi şi nu pe fiecare stat în parte.”

Un alt sondaj, realizat simultan în 9 ţări europene şi publicat, ieri, de cotidianul francez „Le Figaro” arată că europenii doresc ca Marea Britanie să rămână în Uniune.

Acest sentiment a crescut în mod substanțial în Germania, Franța și Polonia, faţă de un sondaj anterior, susţine ziarul.


Etichete euranet pluscomisia europeanauniunea europeanabrexitmarea britaniesondajreferendumMercedes Bresso

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live