Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! (Continuare) Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Aura Neag, Londra

18 August 2022
Vizualizari: 287
Comentează add

În cursă au rămas ministrul de externe, Liz Truss, și fostul ministru de finanțe, Rishie Sunak.

Marea Britanie: Campania pentru desemnarea unui nou premier, tot mai acidă

aura-neag-londra

Liz Truss și Rishi Sunak în studioul emisiunii BBC „Cine va fi următorul premier al Marii Britanii?”, Stoke-on-Trent, iulie 2022. Foto: Jacob King/ POOL/ AFP

Realizator:  În Marea Britanie, campania perntru desemnarea unui nou premier devine tot mai acida. În cursă au rămas ministrul de externe, Liz Truss, și fostul ministru de finanțe, Rishie Sunak. Ei au viziuni profund diferite de reformare a economiei. În privința Brexitului, amândoi sunt de părere că este nevoie de modificarea acordului încheiat cu Uniunea Europeană.

Corespondență de la Londra - Reporter: Aura Neag -  Între Liz Truss, actualul ministrul de externe, și fostul ministru de finanțe, Rishi Sunak, sunt diferențe profunde în politicile publice pe care le propun, însă în privința Brexit, ambii susțin că este nevoie de modificarea acordului semnat de Boris Johnson cu Uniunea Europeană.

Există deja o lege  în Parlament care urmărește acest lucru. Acordul Brexit a cauzat cele mai mari tensiuni în Irlanda de Nord, unde, în acest moment, forțele unioniste și cele republicane refuză să colaboreze pentru formarea unui nou guvern. Liz Truss  susține modificarea unilaterală a protocolului privind Irlanda de Nord din acord.

Liz Truss: Până când nu rezolvăm chestiunea protocolului, nu vom avea un guvern funcțional în Irlanda de Nord. 

Reporter: Rishi Sunak sugerează, în schimb, că ar fi pregătit să renegocieze acordul. 

Rihsi Sunak: Amândoi susținem adoptarea legii  care esste în Parlament, dar știm cu toții că asta durează. Între timp, dacă voi fi ales premier, voi  urmări  să discut cu Uniunea Europeană, cu Irlanda, cu Franța, să vedem dacă putem negocia o soluție.

Reporter: În 5 septembrie va fi anunțat numele noului premier britanic. Sondajele de opinie o dau favorită pe Liz Truss, considerată o apropiată de Boris Johnson.


Etichete (ii)alegeripremiermarea britanie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live