Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Aura Neag, Londra

17 August 2020
Vizualizari: 224
Comentează add

Marea Britanie a anunțat că nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus.

Marea Britanie anunță că nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus

aura-neag-londra

Foto: Graeme Maclean, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7042940

Marea Britanie a anunțat în această dimineață că nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus și a condamnat violențele autorităților de la Minsk împotriva protestatarilor pașnici. Uniunea Europeană pregătește sancțiuni și, la fel ca Statele Unite, a criticat lipsa de corectitudine a alegerilor. Autoritățile britanice cer, de asemenea, o anchetă urgentă și independentă privind scrutinul prezidențial din Belarus.

Reporter: Aura Neag - Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, califică alegerile prezidențiale din Belarus ca fiind frauduloase. Alegerile desfășurate în 9 august s-au încheiat, potrivit autorităților din Belarus, cu victoria lui Aleksandr Lukaşenko care se află la putere de 26 de ani și care ar fi obținut un nou mandat, cu 80% din voturi. Guvernul Marii Britanii nu va recunoaște însă rezultatele acestor alegeri și solicită o anchetă privind scrutinul. Ancheta, cer autoritățile britanice, ar trebui să fie efectuată de OSCE - Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Într-un comunicat de presă, ministrul britanic de externe spune: "Lumea a privit cu groază la violențele autorităților din Belarus de suprimare a protestelor pașnice ce au urmat alegerilor frauduloase. Cerem urgent o anchetă independentă, prin OSCE, privind neregulile care au dus la rezultatele acestor alegeri și represiunile urâte ce au urmat". Uniunea Europeană a adoptat o poziție similară săptămâna trecută; miniștrii de externe din cele 27 de state membre au decis impunerea de sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus, responsabili de ceea ce Uniunea Europeană a calificat violența, represiunea și falsificarea rezultatelor alegerilor.

Realizator: Potrivit Reuters, liderii UE vor discuta miercuri despre situația din Belarus, iar guvernul german a declarat că suplimentarea sancțiunilor depinde de atitudinea autorităților de la Minsk față de protestatari.


Etichete (ii)alegerimarea britaniebelarus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live