Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simona Şerbănescu

29 Noiembrie 2018
Vizualizari: 3775
Comentează add

1 decembrie 1918. O zi geroasă de iarnă. O duminică înnorată, în care a contat doar... țara.

Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri: Samoilă Mârza Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri:  Samoilă Mârza - Conține audio

simona-serbanescu

1 decembrie 1918. O zi geroasă de iarnă. O duminică înnorată, în care a contat doar... țara. Un tânăr de 32 de ani a parcurs pe bicicletă, cu aparatul de fotografiat și plăcuțele de sticla, cei 11 kilometri ce despărțeau satul său, Galtiu, de Cetatea de la Alba Iulia. Și a imortalizat, pentru istorie, Marea Adunare Națională care  a decis România Mare.

Silviu Jurca avea 85 de ani, era ultimul veterean de razboi din satul Galtiu și păstrătorul imaginii imortalizate în 1918 de cel pe care , noi toți, aveam să-l numim fotograful Unirii, Samoilă Mârza. Poveste adevărată am ascultat-o, cu emoție, în urmă cu exact 10 ani, la 1 Decembrie 2008, în fața fotografiei care imortalizează grupul de țărani îmbrăcați în costume populare, pregătiți  să plece la Unire.

La Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, cu pancarta pe care o mână a scris cu literere tremurate: Galtiu. Traiasca Unirea si Romania Mare. În anul 2018, am vorbit despre destinul fotografului Samoilă Mârza chiar în fața Sălii Unirii din Alba Iulia, cu istoricul Marius Cristea, de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.


Etichete Marea adunare de la Alba Iuliape urmele eroilorSamoilă Mârza

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live