Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

8 Februarie 2016
Vizualizari: 1132
Comentează add

Maratonul alegerilor primare din Statele Unite continuă marţi, în New Hampshire, al doilea unde se votează în complicatul sistem electoral american.

Maratonul alegerilor primare din Statele Unite continuă în New Hampshire

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Foto: hubpages.com.

Maratonul alegerilor primare din Statele Unite continuă marţi, în New Hampshire, micul stat din nord-estul ţării, care este al doilea unde se votează în complicatul sistem electoral american.

În cele două tabere, democrată şi republicană, aşteptările sunt diferite, iar rezultatele, potrivit analiştilor, impredictibile.

Alegerile din New Hampshire sunt importante pentru că, de obicei, dau tonul pentru restul statelor, iar candidaţii cei mai slabi de multe ori se retrag.

La fiecare patru ani, în fiecare ciclu electoral prezidenţial, alegerile primare din New Hampshire constituie primul vot efectiv care are loc în mod tradiţional, după primele caucusuri, cele din Iowa.

Tehnic, primele caucasuri şi primele alegeri primare sunt diferite.

În micul stat din nord-est, New Hampshire, un stat mai prosper decât micul stat Iowa, vor fi aleşi marţi delegaţii care vor participa la convenţia naţională a fiecărui partid, convenţie care va selecta candidatul nominalizat pentru prezidenţialele din noiembrie.

Caucusurile aleg delegaţii pentru convenţiile de district, care apoi aleg delegaţii pentru convenţiile la nivel de stat, după care urmează convenţiile naţionale ale celor două partide.

Acum, după primele caucusuri, cele din Iowa, care au conferit în tabăra democraţilor patru delegaţi mai mult doamnei Hillary Clinton, faţă de cei pe care i-a obţinut rivalul său democrat, autoproclamatul socialist Bernie Sanders, echipa de campanie a doamnei Clinton se aşteaptă la o înfrângere în New Hampshire.

Hillary Clinton a făcut campanie patru zile înainte de alegerile primare din New Hampshire, cerând electorilor să o susţină.

Un sondaj de opiniei NBC News - Wall Street Journal indica însă, nu mai departe de joi, că Hillary Clinton se află în New Hampshire cu 20 de procente în urma lui Bernie Sanders, 38%, faţă de cele 58 de procente ale lui Sanders.

Un sondaj CNN arată chiar că diferenţa dintre cei doi este şi mai mare, 61 de procente pentru Sanders, faţă de 30% pentru Clinton, aşa încât nu este nicio surpriză că echipa de campanie a doamnei Clinton încearcă în mod agresiv să tempereze aşteptările.

Alegătorii independenţi vor juca din nou un rol decisiv în New Hampshire.

Un ultim sondaj de opinie arată că 49% dintre alegătorii independenţi tind să voteze în alegerile primare ale republicanilor, faţă de 43% care înclină să voteze cu un democrat.

Aceştia din urmă spun într-o majoritate covârşitoare că îl susţin pe Bernie Sanders.

În tabăra republicanilor, lucrurile sunt mai spectaculoase, în parte din cauza foarte polarizatelor opinii despre primul favorit - Donald Trump.

Sondajele de opinie arată că Donald Trump are 34% susţinere în New Hampshire, în vreme ce, la mare distanţă, pe locul doi, vine cu 17 % Ted Cruz, care a câştigat de altfel acum câteva zile în Iowa.

Componenta independentă a alegătorilor va face aşadar ca alegerile primare din New Hampshire să fie la fel de impredictibile ca cele din anii trecuţi, atât pentru democraţi, cât şi pentru republicani. 


Etichete SUAalegeri prezidenţiale primaredemocraţiHillary ClintonBernie SandersrepublicaniDonald TrumpTed CruzcaucasuriNew Hampshire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live