Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN Miercuri, 25 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

27 Noiembrie 2018
Vizualizari: 1479
Comentează add

Maramureşenii au avut un rol important şi covârşitor în înfăptuirea Marii Uniri, între delegaţi aflându-se atunci şi reprezentanţi cu drept de vot de peste Tisa.

Maramureşeni de pe ambele maluri ale Tisei, în drum spre Alba Iulia Maramureşeni de pe ambele maluri ale Tisei, în drum spre Alba Iulia - Conține audio

luminita-voinea

Doar câteva zile ne mai despart de momentul 1 Decembrie 2018, când vom sărbători cu toţii, români de oriunde, 100 de ani de la Marea Unire.

Să nu uităm că visul nostru de a fi uniţi a fost un efort comun al românilor de pretutindeni.

De aceea, aici, la RRA, păstrăm vie legătura cu românii care nu mai sunt în interiorul graniţelor naţionale de acum 100 de ani.

Vorbim despre entuziasmul românilor din comunităţile istorice înainte de sărbătoarea Centenarului.

Maramureşenii au avut un rol important şi covârşitor în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, între delegaţi aflându-se atunci şi reprezentanţi cu drept de vot de peste Tisa, din acel Maramureş istoric care a fost rupt din trupul ţării.

Vineri, din Sighetul Marmaţiei au plecat spre Alba Iulia primele şase căruţe trase de cai, iar între cei din convoiul care va străbate drumul de opt zile se află şi doi români din Transcarpatia, localitatea Slatina.

Corespondentul nostru, Adrian Marchiș,  a adunat gândurile românilor din Maramureşul istoric înainte de plecarea spre Alba Iulia:

La evenimentele de aici, de la Sighetul Marmaţiei, se află şi mulţi români veniţi de peste Tisa.

Vasile Ona-Jotu, în căruţă, pregătit din nou la drum; după 15 ani, cu ce sentimente acum, la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri?

Vasile Ona-Jotu: E clar că la sărbătoarea Centenarului sunt emoţiile mult mai mari şi mult mai plăcute şi profunde. Dar atunci, cu 15 ani în urmă, mi-am promis că la 100 de ani vin din nou la Alba cu căruţa. Atunci, cel mai mare simţământ l-am avut când a cântat imnul României.

Reporter: De această dată vor fi mai multe căruţe. Drumul este mai frumos, probabil.

Vasile Ona-Jotu: Da, mai frumos, că suntem şi mai mulţi şi că deja sunt a doua oară pe căruţă. Acum, traseul e de un pic mai multe zile, dar mai puţini kilometri la zi. Facem undeva în jur de 40-45 km de zi. E uşor, nu e greu. O să fie frumos! La mulţi ani, România şi românilor de pretutideni!

Reporter: În convoiul de căruţe, profesorul Ioan Huzău din Slatina, Transcarpatia. Cu ce sentimente spre Alba Iulia?

Ioan Huzău: Parcă m-aş simţi în pielea strămoşilor noştri care au plecat cu 100 de ani în urmă spre capitala de suflet a tuturor românilor. Mă bucur foarte mult că am ajuns această zi, cu toate că, la vârsta asta, e cam greu. Dar socot că fac o treabă foarte bună - adică să-mi arăt mie în primul rând, urmaşilor mei, că am fost şi sunt şi voi fi un bun român. Eu socot că această sărbătoare trebuie să fie sărbătorită întotdeauna, nu numai la 100 de ani. Sper că şi urmaşii noştri vor sărbători cei 200 de ani ai Marii Uniri, pentru că o merităm; având în vedere câte am suferit noi, neamul ăsta românesc de-a lungul istoriei, eu socot că merităm să o sărbătorim ca lumea. Iar în momentul de faţă, eu personal şi toţi prietenii care ni se vor alătura şi pe drum vom face faţă; trebuie să facem faţă, chiar dacă nu suntem tineri. Mai ales că este o sărbătoare într-adevăr a tuturor românilor, fie ei din nordul Tisei, fie ei din Basarabia, din Bucovina, de la Gurile Dunării sau de la Limanul Nistrului. Deci, este o sărbătoare într-adevăr a tuturor românilor, inclusiv a acelora care au plecat peste Ocean sau în Europa de Vest, Centrală, de Est etc. Să trăiască România Mare!

Reportajul  integral, în emisiunea Românii de pretutindeni, ediția din 24 noiembrie 2018:


Etichete Marea UnireCentenarromânimaramureșeniTisa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live