Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Iliescu

31 Octombrie 2012
Vizualizari: 1702
Comentează add

Manualul despre istoria secuimii a fost lansat pentru a fi utilizat la predarea unei discipline opţionale privind istoria secuilor, în clasele a VI-a şi a VII-a.

Manualul de istorie a secuilor din Harghita ar putea fi retras

cristina-iliescu

Afiş cu aşa-zisul "Ţinut secuiesc". Foto: Arhivă Agerpres.

Ministerul educaţiei ar putea retrage manualul de istorie a secuilor după care se predă în judeţul Harghita, dacă se vor constata nereguli în procedura de elaborare a acestuia.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Stelian Fedorca, precizează că în acest moment Corpul de control al ministerului face verificări.

Manualul despre istoria secuimii a fost lansat la 18 septembrie, la Miercurea Ciuc, acesta urmând să fie utilizat la predarea unei discipline opţionale privind istoria secuilor, în clasele a VI-a şi a VII-a din aproximativ 80 de şcoli din judeţul Harghita.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Stelian Fedorca, nu exclude ca acesta să fie însă retras.

"A existat o sesizare a unui cetăţean din Harghita în legătură cu acest manual. Dacă scrie manual de istorie este o problemă, va trebui să fie retras, pentru că manualele nu pot să funcţioneze în cadrul sistemului de învăţământ de stat şi privat decât dacă sunt avizate de către ministerul edcuaţiei. Dacă este un opţional, vedem dacă s-au respectat toţi paşii necesari pentru opţional. Din primele informaţii, nu s-au respectat", a explicat Stelian Fedorca. 

3.500 de manuale tipărite

Iniţiativa elaborării unui astfel de manual aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, la apariţia lui contribuind şi Consiliul Judeţean Covasna.

Borboly Csaba a declarat miercuri, că manualul de istorie a secuilor lansat luna trecută este, în realitate, o carte, care prezintă istoria unei naţiuni.

"Nici dicţionarul român-englez nu trebuie să fie autorizat de către ministerul educaţiei, ca să fie folosit la ore. Totodată, noi, consiliul judeţean, şi instituţiile noastre avem acest drept de a edita o carte, care vorbeşte despre şi prezintă istoria unei naţiuni", a spus Borboly Csaba.

Manualul a fost tipărit în 3.500 de exemplare şi a fost solicitat de 77 de şcoli din cele 96, în care există învăţământ gimnazial din Harghita.

Preşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că pe viitor se doreşte şi editarea altor manuale, cum ar fi geografia sau economia Ţinutului Secuiesc.


Etichete HarghitamanualistoriesecuiMiercurea Ciucministerul educaţieiBorboly Csaba

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live