Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 18 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman

9 Februarie 2019
Vizualizari: 484
Comentează add

Presa franceză urmăreşte, în paralel, şi un incident care a avut loc în cursul nopţii - incendierea casei de vacanţă a preşedintelui Adunării Generale.

Manifestaţiile "vestelor galbene" continuă pentru a 13-a sâmbătă în Franţa

daniela-coman

Protestele ”Vestelor Galbene” de la Paris, decembrie 2018. Foto: Arhivă/ Daniela Coman.

Manifestaţiile "vestelor galbene" continuă pentru a 13-a sâmbătă în Franţa, iar protestatarii sunt deja prezenţi pe străzile Parisului.

Presa franceză urmăreşte, în paralel, şi un incident care a avut loc în cursul nopţii - incendierea casei de vacanţă a preşedintelui Adunării Generale.

Nu există, până acum, indicii că focul ar fi fost pus de persoane asociate mişcării "vestelor galbene", însă mai mulţi demnitari au fost ameninţaţi în ultima perioadă, după cum explică, din Paris, Daniela Coman.

Reporter: "Vestele galbene" i-au obişnuit pe parizieni cu un scenariu diferit pentru manifestaţiile lor din fiecare sâmbătă. Astăzi, tema este sfidarea şi contestarea autorităţilor. O coloană de câteva sute de oameni s-a pus în mişcare cu puţin timp în urmă, de pe bulevardul Champs-Élysées, urmând să se oprească şi să protesteze în faţa clădirilor Senatului, Adunării Naţionale, altor instituţii publice şi private considerate simboluri ale puterii politice sau economice. Defilarea, care se doreşte paşnică, ar urma să se încheie pe seară, pe Champ-de-Mars, în zona turnului Eiffel. Dispozitivul de securitate este foarte important pentru că autorităţuile se tem ca lucrurile să nu scape de sub control cu ocazia trecerii prin faţa instituţiilor publice.

O altă ştire a fost, în această dimineaţă, însă, vârful actualităţii. casa de vacanţă din Bretania, în nord-vestul Franţei, a preşedintelui Adunării Naţionale, Richard Ferrand, a fost incendiată azi-noapte. Casa era nelocuită în acel moment. Constatarea făcută de pompieri la faţa locului exclude un posibil accident, întrucât au fost găsite dovezi că focul a fost pus intenţionat: resturi de materiale combustibile şi urme de carburant, precum şi geamuri sparte. Procurorul care se ocupă de caz a declarat că niciunul dintre elementele relevate de anchetă până acum nu indică vreo legătură cu "vestele galbene". Mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui Emmanuel Macron, miniştri şi deputaţi au fost, în ultima perioadă, ţinta unor ameninţări repetate a manifestaţiilor "vestelor gelbene" în faţa domiciliilor lor, a altor tipuri de intimidări. Toată clasa politică de la stânga la dreapta şi-a exprimat solidaritatea cu preşedintele parlamentului şi a condamnat acest act de violenţă politică.


Etichete veste galbenefrantaproteste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live