Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Marţi, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

7 Decembrie 2018
Vizualizari: 255
Comentează add

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se va adresa public, la începutul săptămânii viitoare, în legătură cu criza provocată de mişcarea "vestelor galbene".

Manifestaţii anunţate pentru sâmbătă la Paris

florin-lepadatu

 

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se va adresa public, la începutul săptămânii viitoare, în legătură cu criza provocată de mişcarea "vestelor galbene".

După cum a anunţat, vineri dimineaţă preşedintele Adunării Naţionale, şeful statului nu doreşte să vorbească pentru că nu vrea "să pună gaz pe foc", înainte de manifestaţiile anunţate pentru sâmbătă.

Între timp, se constată o mobilizare masivă la protest pe reţelele de socializare, în timp ce forţele de ordine sunt pregătite să riposteze cu mai multă fermitate.

Reporter Daniela Coman: "89 de mii de poliţişti şi jandarmi vor interveni în toată ţara, dintre care 8 mii la Paris, pentru a nu mai permite repetarea violenţelor şi distrugerilor de sâmbăta trecută.

Autotităţile se aşteaptă, mâine, ca manifestanţii să acţioneze cu şi mai multă violenţă, după ce şi liceeni s-au alăturat mişcării, încă de ieri, când au dat foc mobilierului stradal şi maşinilor, au blocat mai multe şcoli în toată ţara, 700 dintre ei fiind reţinuţi.

Premierul Édouard Philippe a fost prezent, aseară, la televiziuna TF1, unde a repetat că s-a renunţat la taxa care scumpea benzina şi motorina: "Am înţeles nemulţumirea francezilor care au respins această taxă.

Ea a fost anulată.

Nicio taxă nu merită să pună sub semnul întrebării unitatea naţională.

Este un gest menit să permită revenirea la calm.

Avem informaţii şi avem exprienţa de sâmbăta trecută.

Un număr mare de indivizi se pregăteşte să vină a Paris nu pentru a manifesta, ci pentru a ataca forţele de ordine, pentru a ataca simbolurile republicii.

Este şocant !

Ce ar trebui să înţelegem atunci când cineva din această mulţime îndeamnă "să mergem spre Palatul Elysee".

Ce să înţelegem când reprezentanţi ai mişcării "vestele galbene", care urmau să discute cu prim-ministrul, sunt ameninţaţi cu moartea ?

Când un grup de tineri agresivi au încercat să dea foc prefecturii cu tot cu funcţionarii aflaţi în clădire şi au intrerzis pompierilor să intervină ?

Nu aceasta este Franţa pe care francezii şi-o doresc !

Vreau să-i asigur pe toţi că republica este solidă.

Instituţiile sale sunt ferme, apărate de autorităţi şi de forţe de ordine responsabile.

M-am bucurat să aud, în ultimele ore, apelurile la calm, care îndemnau francezii să nu iasă la manifestaţie, venite din toate părţile: organizaţii sindicale, asociaţii, aleşi locali, clasă politică, inclusiv din opoziţie.

"Majoritatea magazinelor, restauranetelor şi băncilor din centru Parisului vor fi închise încă din această seară.

Cinci meciuri din campionatul de fotbal al Franţei au fost anulate, precum şi câteva de rugby.

Vor rămâne închise pieţele de Crăciun din mai multe oraşe, iar cel mai mare eveniment caritabil al anului, celebrul Telethon, care strânge milioane de euro pentru a sprijini cercetarea în domeniul medical şi care era prevăzut să se desfăşoare în aer liber, în Piaţa Concorde din centrul Parisului, a fost mutat pe platourile televiziunii public franceze."


Etichete Paris

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live