Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV, ROMÂNIA Marţi, 24 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

12 Septembrie 2017
Vizualizari: 1075
Comentează add

În Spania, străzile oraşului Barcelona s-au umplut de manifestanţi pro-independenţă, cu ocazia Zilei regiunii Catalonia.

Manifestaţie pro-independenţă de amploare la Barcelona

annamaria-damian

Manifestaţie pro-independenţă de amploare la Barcelona, septembrie 2017. Foto: Annamaria Damian.

În Spania, străzile oraşului Barcelona s-au umplut de manifestanţi pro-independenţă, cu ocazia Zilei regiunii Catalonia. Ei au cerut să fie lăsaţi să voteze, într-un referendum declarat deja ilegal de Curtea Constituţională şi neacceptat de Guvernul conservator de la Madrid.

Îmbrăcaţi cu tricouri de culoare galben-fosforescent, aproximativ 500 de mii de oameni au cerut, la Barcelona, să poată vota într-un referendum convocat de Guvernul regional. Coloanele de manifestanţi s-au dispus în formă de cruce.

Veniţi din toate cele patru provincii ale Cataloniei, participanţii la miting au purtat steagul regiunii, celebrând identitatea catalană şi revendicând dreptul de a-şi decide viitorul. Guvernul regional de la Barcelona a anunţat, prin purtătorul său de cuvânt, că reacţia statului spaniol nu contează, deoarece dorinţa catalanilor, de a vota într-un referendum, nu poate fi oprită.

Liderul uneia dintre asociaţiile organizatoare i-a îndemnat pe catalani să fie nesupuşi în faţa tribunalelor care doresc unitatea Spaniei, în timp ce doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, Ahmed Galai şi Adolfo Pérez Esquivel, au pronunţat şi ei discursuri în favoarea referendumului.

Curtea Constituţională de la Madrid va decide mâine dacă legea regionalei de tranziţie şi de fondarea a republicii catalane este sau nu constituţională. Săptămâna trecută, aceeaşi instanţă a declarat neconstituţională norma de convocare a consultării.


Etichete SpaniaBarcelonamanifestaţie pro-independenţăZiua regiunii Catalonia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live