Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

15 Ianuarie 2020
Vizualizari: 1570
Comentează add

Manifestări omagiale de Ziua lui Mihai Eminescu, la Ipoteşti

gina-poenaru-botosani

Bust al poetului naţional Mihai Eminescu. Foto: Arhivă.

Astăzi se împlinesc 170 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. La Ipoteşti, unde a copilărit poetul, au fost organizate mai multe manifestări omagiale. Corespondentul RRA Gina Poenaru.

Reporter: Mihai Eminescu a fost, este şi va rămâne un reper pentru literatura românească universală de ieri, de astăzi şi dintotdeauna. Despre rolul său în desăvârșirea limbii române și despre universalitatea sa se vorbește în fiecare început de an, când cei mai importanți scriitori și critici contemporani vin la Ipotești să-l omagieze.

Ovidiu Genaru: Noi îl iubim pentru că este unul din români cei mai mari pe care îi avem.
Reporter: E un reper.
Ovidiu Genaru: Esenţial pentru România.

Reporter: Întâlnirile de la Ipotești, dialogurile poetice, mesele rotunde care au avut loc în această dimineață vor fi urmate de vernisaje, expoziții, prezentări de carte au precedat momentul omagiale și vor fi urmate la ora 17:00 de o gală în care va fi decernat cel mai râvnit premiu din literatura românească, în valoare brută de 40.000 de lei.

Cassian Maria Spiridon: Daca aş primi premiul, ar fi cea mai înaltă distincţie. Eu am primit numeroase premii, recunosc, dar asta pentru mine ar fi încununarea faptului că poezia mea merită luată în seamă.

Ovidiu Genaru: E a șaptea oară când sunt nominalizat. A fi nominalizat deja este o mare onoare pentru un scriitor.

Reporter: Pentru Premiul Național de poezie "Mihai Eminescu Opus Primum" sunt cinci nominalizări, iar pentru Premiul Naţional de poezie "Mihai Eminescu Opera Omnia" au fost nominalizați nouă scriitori.

Laureatul din acest an va primi titlul "Cetăţean de onoare al municipiului", potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de Consiliul Local al Municipiului Botoşani.

 


Etichete Mihai EminescuZiua Culturii NaţionaleIpoteşti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live