Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mona Constantinescu, Constanţa

14 Noiembrie 2014
Vizualizari: 1583
Comentează add

Astazi se implinesc 136 de ani din momentul in care Dobrogea, teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră, a fost reintegrat statului român modern.

Manifestări de Ziua Dobrogei la Constanța

mona-constantinescu-constanta

Muzeul de istorie din Constanța. Foto: Primăria Constanța

Astazi se implinesc 136 de ani din momentul in care Dobrogea, teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră, a fost reintegrat statului român modern.

La acea dată - 14 noiembrie 1878 - la Brăila se desfășurau festivitățile care au precedat intrarea autorităţilor civile şi militare româneşti în Dobrogea.

Atunci au fost citite două documente fundamentale semnate de domnitorul Carol I: „Proclamația către dobrogeni“ și „Înalt Ordin de Zi către Armată”, prin care se arăta că "Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România“.

La Constanța, evenimentul va fi sărbătorit, pentru al doilea an consecutiv, printr-o suită de manifestări, organizate sub egida Consiliului Județean Constanța și a Instituției Prefectului.

Expoziții cu documente vechi, fotografii de colecție și cărți-document, o lansare de carte dedicată unei personalități: Marin Ionescu-Dobrogianu.

Toate aceste activități se vor desfășura la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, clădire cu valoare de simbol a orașului de la mare, construită după planurile arhitectului Victor Stefănescu, ca sediu al Primăriei - a doua clădire a administrației locale după revenirea vechiului Kiustenge în hotarele României.

Programul va fi întregit de un concert de cântece patriotice, susținut de corala Aromonia, și un spectacol cu dansuri și cântece multietnice, organizat într-un spațiu cu mare încărcătură simbolică: Piața Ovidiu.

Evenimente speciale au pregătit și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, 


Etichete Știri Sud-EstDobrogeamanifestăriCarol I

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live