Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Zugravu

24 Februarie 2013
Vizualizari: 2080
Comentează add

Zeci de mii de protestatari au ieşit pe străzile din marile oraşe bulgare, inclusiv capitala Sofia şi oraşele Plovdiv şi Varna. Ei cer reforme economice, politice şi sociale.

Manifestanţii bulgari cer "reprezentare civilă" în parlament

alexandru-zugravu

Manifestaţii în Bulgaria (arhivă). Foto: Reuters.

Zeci de mii de bulgari au ieşit duminică din nou pe străzile marilor oraşe, pentru a protesta împotriva sărăciei.

La Varna se află pe străzi un număr record, peste 50.000 de persoane, la Plovdiv în jur de 20.000, iar în capitala Sofia, aproximativ 80.000 - potrivit corespondentului nostru Petio Petkov.

La Pernik, mii de demonstranţi au blocat autostrada care duce spre Salonic şi Atena.

Protestele din ultimele două săptămâni au dus la demisia guvernului condus de Boiko Borisov şi la convocarea alegerilor anticipate.

Acestea ar putea avea loc la sfârşitul lunii aprilie sau în prima jumătate a lunii mai.

Protestatarii spun că sunt nemulţumiţi de clasa politică şi de sărăcie, dar că ceea ce i-a scos în stradă în primul rând e scumpirea electricităţii. 

30 de grupuri ale societăţii civile, a căror mobilizare a provocat demisia guvernului conservator, s-au întâlnit sâmbătă pentru "a se organiza mai bine" şi a-şi formula revendicările.

Revendicări

Grupările cer o reprezentare civilă de 50 la sută în parlament şi posibilitatea de a ridica deputaţilor imunitatea şi mandatul înainte de terminarea acestuia.

Ca cereri presante însă sunt: un moratoriu la plata facturilor de electricitate, anularea TVA la energia electrică, precum şi iniţierea de anchete asupra privatizării unor companii şi a utilizării fondurilor europene.

Potrivit France Press, o petiţie împotriva monopolurilor în distribuţia de energie şi agent termic va fi înaintată Parlamentului European, au anunţat coordonatorii manifestanţilor.

Preşedintele Rosen Plevneliev, care s-a prezentat în faţa manifestanţilor, a fost primit cu fluierături, în timp ce le mulţumea pentru "poziţia lor civilă activă", informează AFP.

El a invitat reprezentanţi ai manifestanţilor, alături de cei ai sindicatelor şi patronatelor, "să discute probleme importante în faţa ţării", începând de săptămâna viitoare, la preşedinţie.

Protestele din ultimele săptămâni sunt cele mai mari mitinguri organizate în Bulgaria fără implicarea partidelor politice.

Manifestanţii spun că s-au organizat pe reţele de socializare.


Etichete Bulgariaprotestmanifestaţiirevendicări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live