Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Denise Theodoru

1 August 2011
Vizualizari: 3911
Comentează add

Un efort de peste trei decenii pentru reconstrucţia bisericii Mânăstirii Maxineni din judeţul Brăila, la 350 de ani după ctitorirea ei de către Matei Basarab.

Mânăstirea Maxineni din judeţul Brăila Mânăstirea Maxineni din judeţul Brăila - Conține audio Mânăstirea Maxineni din judeţul Brăila - Conține galerie foto

denise-theodoru

Mânăstirea Maxineni. Foto: Denise Theodoru.

Greu se poate imagina astăzi, cum voinţa oamenilor şi ajutorul lui Dumnezeu au făcut posibilă reconstrucţia bisericii Mânăstirii Maxineni din judeţul Brăila, la 350 de ani după ctitorirea ei de către Matei Basarab.

A fost un efort de peste trei decenii, de cercetare arheologică, reconstituire, căutare de fonduri, construcţie şi, în sfârşit, prima slujbă în incinta bisericii, printre schele, de naşterea Sfântului Ioan Botezatorul, pe 24 iunie.

Stă mărturie monografia <Mânăstirea Maxineni> alcatuită de prof.dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei, un neobosit cercetător, omul care, mai bine de treizeci de ani a visat la ridicarea din cenuşa uitării a <lăcaşului de mânăstire şi de pomenire>.

Iar vechile pietre vorbesc limba veche a istoriei: piatra de boltă păstrată ca prin minune, o parte din piatra de altar, regăsită tot ca prin minune, cărămida roşie care reconstituie biserica aşa cum a fost pe vremea lui Matei Basarab.

Şi peste toate, în ziua aceea de arşită grozavă, s-a auzit -înălţându-se la ceruri- parastasul Voievozilor al căror nume a fost rostit cu evlavie de către Prea Sfinţia Sa Cassian, Episcopul Dunării de Jos.

Iar cântările parastasului, aşa cum doar sufletul dornic de alinare le poate spera, au fost înălţate de corul de copiii din Viziru, un cor de îngeri adevăraţi, parcă, îmbrăcaţi în straie populare ...

Audio: Documentarul difuzat pe 31 iulie 2011 la Radio România Actualităţi.


Etichete mânăstireMaxineniMatei Basarabmonografie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live