Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV ROMANIA - continuare Miercuri, 20 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman

11 Ianuarie 2017

Malta, devenită membră a UE în 2004, îşi asumă pentru prima dată Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Malta preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene Malta preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene - Conține audio

daniela-coman

Toţi comisarii europeni se află astăzi la Valletta, în capitala Maltei, în vizita tradiţională prilejuită de preluarea de către această ţară a Preşedinţiei semestriale a UE.

Delegaţia celor 28 de comisari europeni, condusă de preşedintele Jean-Claude Juncker, are astăzi discuţii oficiale cu membrii cabinetului maltez despre priorităţile şi provocărie Preşedinţiei din primul semetru a lui 2017.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Convorbirile se vor concentra pe: migraţie, asigurarea securitaţii în zona Mediteranei, piaţa unică şi protecţia socială, domenii pe care guvernul maltez şi le-a fixat ca prioritare.

Comisarii se vor întâlni şi cu membri ai parlamentului de la Valletta - potrivit unui comunicat al Comisie. Malta, devenită membră a UE în 2004, îşi asumă pentru prima dată Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Liderii maltezi vor conduce în următoarele şase luni toate şedinţele ministeriale de la Bruxelles şi Luxemburg, cu excepţia întâlniri miniştrilor de externe. Mai multe reuniuni şi conferinţe europene de rang înalt vor avea loc tot în Malta, inclusiv summitul din februarie al Consiliului.

Este o perioadă sensibilă pentru Europa: începerea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, încercarea de a obţine un compromis privind sistemul de azil, în special în privinţa felului în care refugiaţii ar trebui distribuiţi între statele membre, relaţia cu Statele Unite, în condiţiile în care la Casa Albă se instalează un preşedinte nou caracterizat drep imprevizibil, cu o viziune personală asupra politicii externe, Donald Trump, relaţiile tensionate cu Rusia, supusă unui regim de sancţiuni din partea UE, fără să mai vorbim de pericolul terorist care a făcut sute de victime în ultimii doi ani în ţări europene.

Malta vine astăzi şi cu un bogat program cultural, cu peste 90 de evenimente în care sunt implicaţi peste 1.100 de artişti din toate ţările europene.

Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei malteze va avea loc astăzi, în micul arhipelag din Mediterana, iar luni, 16 ianuarie, o altă ceremonie se va desfăşura la Bruxelles, când Orchestra Filarmonicii din Malta va susţine un concert la Muzeul Bozar, lansând astfel bogatul program cultural european al acestui semestru.


Etichete euranet pluscomisia europeanauniunea europeanabruxellesmaltapresedintie rotativala valettajean claude junckerconsiliul uniunii europene

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live