Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

26 Noiembrie 2014
Vizualizari: 1295
Comentează add

Într-un interviu acordat Reuters, președintele ales Klaus Iohannis a spus că este posibil ca anul viitor actuala coaliție de guvernământ să fie schimbată cu una condusă de PNL.

Majoritatea parlamentară "s-ar putea schimba în 2015"

ionut-iamandi

Președintele ales Klaus Iohannis. Foto: facebook.com/klausiohannis.

Președintele ales al României Klaus Iohannis a declarat într-un interviu acordat agenției Reuters că în perioada următoare un număr considerabil de parlamentari vor părăsi alianța de guvernământ condusă de premierul Victor Ponta așa încât anul viitor guvernul ar putea fi schimbat.

În interviul pe care agenția spune că l-a realizat ieri, Klaus Iohannis a estimat că în urma alegerilor prezidențiale, majoritatea actuală a coaliției de guvernământ, de 65% din parlament, "se va eroda".

"Toți vor să ajungă în barca învingătorilor.

"Este deci posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să se schimbe raporturile în parlament", a spus Klaus Iohannis în interviul pe care reporterii Reuters spun că l-au realizat la sediul PNL din București.

"Deci e posibil ca în 2015 să asistăm la o schimbare așa încât PNL să obțină majoritatea în parlament, majoritate pe care o putem folosi pentru a schimba guvernul", a spus Klaus Iohannis.

Noi migrații politice

Reuters mai menționează că potrivit Constituției, președintele României poate desemna un nou premier în cazul în care actualul cabinet este îndepărtat de la putere printr-o moțiune de cenzură.

Acest lucru ar presupune încă ca mai mulți parlamentari să părăsească partidele de guvernământ înaintea alegerilor generale programate în 2016, mai scrie agenția citată.

În replică la declarațiile președintelui ales Klaus Iohannis, purtătorul de cuvânt al PSD Gabriela Firea a spus într-un comunicat că "majoritatea parlamentară este solidă" și că "schimbarea se poate face doar prin măsuri constituţionale".

''În legătură cu referirile preşedintelui ales privind o posibilă schimbare a majorităţii parlamentare, afirmăm că majoritatea parlamentară este solidă, aşa cum se poate constata.

"Iar schimbarea se poate face doar prin măsuri constituţionale, nu în alte moduri, şi nu prin declaraţii la TV.

"Aşteptăm planuri de preşedinte al tuturor românilor, nu comentarii de analist politic debutant'', se arată în comunicatul PSD citat de Agerpres.

Întrunire PSD

Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din această lună în fața actualului prim ministru Victor Ponta.

Acesta a declarat că nu ia în calcul demisia și că guvernul se sprijină pe o majoritate stabilă.

Totuși, săptămâna viitoare, principalul partid de guvernământ a anunțat că va lua o decizie cu privire la continuarea guvernării.

Potrivit unor lideri PSD, cele două variante asupra cărora se va delibera în cadrul conducerii partidului sunt retragerea de la guvernare sau o remaniere a guvernului. 


Etichete majoritate parlamentarămigrație politicăbarca învingătorilorguvernschimbare guvernschimbare majoritateKlaus IohannisPNLReutersVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live