Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Duminică, 17 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristian Niţă

26 August 2020
Vizualizari: 339
Comentează add

Fitch Ratings consideră că o majorare cu 14% a pensiilor ar crește cheltuielile bugetare cu până la 1,2%.

Majorarea cu 14% a pensiilor ar crește cheltuielile „cu până la 1,2%”

cristian-nita

Foto: fitchratings.com.

Propunerea guvernului liberal de majorare a pensiilor cu doar 14% de luna viitoare ar reduce provocările la adresa consolidării finanţelor publice.

Aprecierea a fost făcută de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, care aminteşte şi că principalul partid de opoziţie, PSD, care a depus o moţiune de cenzură la adresa executivului, insistă pe o creştere de 40 de procente.

Totul depinde în aceste condiţii, subliniază agenţia, de calculele politice făcute înaintea alegerilor.

Încă de la început Fitch Ratings subliniază că o o majorare semnificativă a pensiilor rămâne un risc la adresa prognozelor fiscale și a ratingului de țară.

Potrivit agenției, o majorare cu 14% a pensiilor ar crește cheltuielile bugetare cu până la 1,2%, în timp ce majorarea cu 40 de procente ar antrena o sporire a cheltuielilor cu 4%.

Flexibilitatea bugetară este limitată, atrage atenția agenția, în condițiile în care ar putea fi nevoie și de cheltuieli suplimentare pentru a atenua impactul crizei provocate de pandemie de COVID-19.

În aceste condiții, măsuri care să aducă venituri suplimentare la buget, precum creșterea TVA, s-ar putea dovedi nepopulare și riscă să afecteze redresarea economică.

O veste bună, mai scrie Fitch, vine de la Uniunea Europeană care urmează să pună la dispoziția țării noastre fonduri consistente și care trebuie să ofere un sprijin pe termen mediu pentru finanțele publice.

Modul în care autoritățile vor răspunde la deteriorarea fiscală va influența și decizia Fitch în ceea ce privește perspectiva negativă asociată ratingului suveran, BBB-, acordat României, scrie agenția, în opinia căreia cadrul fiscal din România este printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, iar progresele pe termen mediu limitate.

Există spațiu pentru îmbunătățire, mai crede Fitch, având în vedere perspectivele unui sprijin substanţial din partea Bruxelles-ului. Perspectivele politice incerte creează, însă, riscuri, conchide angenţia.

 

Etichete (ii)pensiifitchmajorarebuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live