Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 01 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

10 Noiembrie 2009
Vizualizari: 1467
Comentează add

România va solicita Comisiei Europene amânarea majorării accizelor la benzină, ţigări şi curent.

Majorarea cotelor la accize ar putea fi amânată

paul-poterasi

Foto: Mediafax

România va solicita Comisiei Europene să permită amânarea creşterii cotelor la accize de la 1 ianuarie 2010, conform calendarului convenit, şi să permită majorarea taxelor doar cu diferenţa de curs valutar, de 14,2% în raport cu euro, a anunţat ministrul Gheorghe Pogea.

El a explicat că dacă la deprecierea cursului s-ar mai adăuga şi majorarea accizei în euro, acest lucru ar duce la creşterea unor accize până la 30%.

Accizele pe 2010 se vor calcula la un curs de schimb 4,2688 lei/euro, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE). Cursul este mai mare cu 14,2% faţă de cotaţia din urmă cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosită la calculul accizelor pentru 2009.

Gheorghe Pogea a precizat că programul de mărire a accizei se va face probabil în două etape, în lunile aprilie şi septembrie 2010, pentru ca impactul financiar să nu fie foarte ridicat şi contribuabilii să poată suporta majorările.

Potrivit Codului Fiscal, acciza la ţigarete va creşte începând cu 1 ianuarie 2010 de la 64 euro la 74 euro/1.000 bucăţi, taxa urcând şi la benzina fără plumb (de la 436 euro la 452 euro/tonă), motorină (de la 336 euro la 347 euro/tonă) şi electricitatea utilizată în scop comercial (de la 0,42 euro la 0,5 euro/MWh).

În acelaşi timp, accizele pentru produsele de lux, precum confecţiile de blănuri naturale, bijuterii, parfumuri şi arme de vânătoare vor fi eliminate.


Etichete Pogea,cota,majorare,acciză,curs,pret,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live