Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

29 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1804
Comentează add

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA afirmă că o rezoluţie a Consiliului de Securitate interzice Iranului orice activitate legată de rachetele balistice.

Maimuţa iraniană "a încălcat o rezoluţie ONU"

ioana-dogaru

Maimuţa din Iran trimisă în spaţiu. Foto: Reuters.

Statele Unite au prevenit luni că Iranul, dacă a reuşit aşa cum susţine să trimită o maimuţă în spaţiu, a încălcat o rezoluţie ONU ce condamnă programul său balistic, relatează AFP.

"Am văzut imagini cu această sărmană maimuţă ce era pregătită pentru plecarea în spaţiu. Nu avem nicun fel de a confirma într-un mod sau altul ceea se s-a întâmplat cu această maimuţă", s-a amuzat iniţial purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

Iranul a afirmat luni că a trimis la bordul unei capsule, la 120 de kilometri altitudine, o maimuţă care s-a întors în viaţă din această călătorie.

Victoria Nuland a amintit "preocupările foarte bine cunoscute" ale Statelor Unite faţă de "dezvoltarea de către Iran a tehnologiilor pentru lansarea rachetelor în spaţiu".

"Orice lansare în spaţiu a unei rachete capabile de a plasa un obiect pe orbită este legată direct de dezvoltarea rachetelor balistice cu rază lungă", a apreciat purtătoarea de cuvânt.

Victoria Nuland a reafirmat că rezoluţia 1929 a Consiliului de Securitate al ONU interzice Iranului să realizeze orice activitate legată de rachetele balistice capabilă să transporte arme nucleare.

Victoria Nuland a apreciat că lansarea "intră sub incidenţa rezoluţiei 1929".

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat nu a putut confirma trimiterea de către Teheran a unei maimuţe în spaţiu.

Comunitatea internaţională care este preocupată de posibilele implicări militare ale programului spaţial iranian.

Occidentul suspectează Iranul, în pofida dezminţirilor acestuia, că vrea să dezvolte lansatoare balistice cu rază lungă capabile să poarte încărcături convenţionale sau nucleare şi a condamnat ferm orice lansare a sateliţilor iranieni.

Din aceleaşi motive, programul balistic iranian a fost condamnat în repetate rânduri de Consiliul de Securitate al ONU.


Etichete rezoluţieONUmaimuţăIranSUA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live