Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio Chișinău

2 Noiembrie 2020
Vizualizari: 368
Comentează add

Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din R. Moldova

radio-chisinau

 Maia Sandu.                  Foto: Arhivă/ Radio Chisinau

În Republica Moldova, candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de ieri, cu aproape 36% din voturi şi se va confrunta în turul doi cu președintele filorus Igor Dodon, pentru care au optat 32,6 din alegători.

Candidaţii care şi-au disputat cu Igor Dodon electoratul de stânga, Renato Usatîi şi Violeta Ivanov, au obţinut 16,9, respectiv 6,5% din sufragii. Ceilalţi patru candidati proeuropeni s-au care militează pentru unirea cu România au împreună sub 8% din voturi. Alegerile au fost marcate şi de incidente, în special în secţiile dedicate alegătorilor din Transnistria şi de o prezenţă masivă la vot a alegătorilor din Europa.

Corespondenţă de la Radio Chişinău - Reporter: Mariana Vasilache - Cei doi candidaţi care se vor confrunta în turul al doilea la prezidenţiale, Igor Dodon şi Maia Sandu, au făcut aseară declaraţii imediat după închiderea secţiilor de votare, în care le-au mulţumit celor care i-au votat. Igor Dodon, candidat independent dar susţinut de Partidul Socialiştilor, a declarat că scrutinul a fost unul corect, liber şi democratic.

Maia Sandu le-a mulţumit alegătorilor, în special celor din diaspora, care s-au prezentat în număr mare la urne. În acelaşi timp, ea a vorbit despre mai multe încercări de fraudare a alegerilor, inclusiv prin transportarea organizată a alegătorilor, în special din regiunea Transnistreană.

De altfel, Igor Dodon a luat circa 75% din voturile exprimate de alegătorii din stânga Nistrului şi peste 84% din sufragiile exprimate în Regiunea Autonomă Găgăuză, din sudul Republicii Moldova.

Maia Sandu a luat, însă, peste 70% în diaspora, unde cetăţenii Republicii Moldova de peste hotare au avut o prezenţă record la urne, de aproape 150.000 de persoane.

Surpriza scrutinului a constituit-o controversatul primar de Bălţi, Renato Usatîi, clasat pe locul trei, cu aproape 17% din voturi. El a câştigat alegerile la Bălţi cu peste 50% din voturi.

(PH)


Etichete Maia SanduIgor Dodonalegeri prezidentialeRepublica Moldova(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live