Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

3 August 2020
Vizualizari: 344
Comentează add

Români sunt 70% din cei care intră în Grecia din Bulgaria prin singurul punct rămas deschis pentru turiști pe frontiera bulgaro-elenă, Kulata-Promachonas.

Mai puțini turiști români pe litoralul bulgăresc

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 Capitala Bulgariei, Sofia.                   Foto: Arhivă.

În Bulgaria, manifestanții care reclamă de peste 24 de zile de zile demisia guvernului, acuzat de corupție, și-au intensificat presiunea. Ei spun că nu vor pleca până la demisia premierului, populistul conservator Boiko Borisov, și a procurorului general Ivan Gheşev, acuzați că servesc interesele oligarhilor și nu ale populației.
 
Aproximativ 60% dintre bulgari susțin protestele și 45% cer demisia premierului Borisov. În tot acest timp, numărul turiștilor români pe litoralul bulgăresc a scăzut la jumătate față de anul trecut, asta în condițiile în care, spre deosebire de Grecia, Bulgaria nu le cere  românilor teste negative PCR.
 
În ultimele zile a scăzut numărul participanților la demonstrațiile și mitingurile de la Sofia și în orașele mari. Se conturează însă tendința ca numărul acțiunilor de nesupunere civică să crească. La Sofia sunt blocate într-un mod permanent, prin orășelele corturi, trei importante intersecții.
 
Demonstranţii promit extinderea blocajelor. La Varna şi Stara Zagora zilnic vor avea loc demonstrații cu autoturisme care blochează timp de câteva ore circulația. Tentativa a câteva sute de protestatari de a bloca circulația pe Autostradă Tracia: Sofia-Plovdiv-Burgas, a fost neutralizată de Poliție.
 
A rămas însă blocată într-un mod permanent circulația pe drumul Stara Zagora-Haskovo. A fost blocat la Blagoevgrad pentru prima dată Drumul Național 79 spre Grecia. Poliția va urma în continuare strategia de a nu interveni în forță de teama unei explozii și mai mari a nemulțumirii. Astfel de situație a apărut miercuri, când numărul protestatarilor a crescut de două, trei ori.
 
Partidele de opoziție nu se vor implica într-un mod direct la protest, dar îşi vor organiza simpatizanții să participe mai activ, prognozează analiștii. Cei mai activi vor rămâne simpatizanții dreptei tradiționale, nereprezentată în parlament, a cărei lider, ex-ministrul justiției, Hristo Ivanov, a intrat în topul celor mai populari politicieni, în urma acțiunilor sale anticorupție.
 
Guvernul nu intenționează să introducă măsuri antiepidemice mai severe. Demonstrațiile cu participare de zeci de mii de oameni în ultimele 24 de zile nu au dus la o creștere bruscă a numărului de noi infectaţi la Sofia, care se menține sub 100 pe zi. Nu au fost introduse măsuri antiepidemice noi pentru turiștii din țările membre ale Uniunii.
 
Ministerul Turismului a anunțat că numărul turiștilor români pe litoral a scăzut la jumătate față de anul trecut, aceasta în condițiile în care, spre deosebire de Grecia, de pildă, Bulgaria nu cere teste negative PCR. Cei din Republica Moldova însă trebuie să prezinte astfel de teste. Români sunt 70% din cei care intră în Grecia prin singurul punct rămas deschis pentru turiști pe frontiera bulgaro-elenă, Kulata-Promachonas.
 

Etichete BulgariaturiștilitoralBulgariafrontieră

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live