Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

7 Octombrie 2018
Vizualizari: 730
Comentează add

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a reamintit ce riscă cei care comit infracţiuni legate de procesul electoral.

MAI: Pedepse pentru infracţiuni legate de procesul electoral

radiojurnal

  Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al MAI, Foto: mai.gov.ro

Secţiile de vot pentru referendumul de modificare a Constituţiei în sensul de redefinire a familiei s-au deschis de două ore, după o primă zi încheiată cu o prezenţă la urne de 5,72 la sută.

Este pentru a doua oară din 1990 când un referendum este organizat pe parcursul a două zile, după cel de modificare a Constituţiei din 2003.

Secţiile de vot au fost închise şi sigilate peste noapte, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a precizat că, pe parcursul nopţii, nu au fost semnalate incidente.

Ea a reamintit ce riscă cei care comit infracţiuni legate de procesul electoral.

Monica Dajbog: Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare cu privire la menţinerea ordinii în localul de vot sau în afară se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Împiedicarea prin orice mijloace a oricărei persoane de a vota la referendum se pedepdeşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Violarea secretului votului este infracţiune şi se pedepseşte cu amendă, în timp ce coruperea alegătorului se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Persoana care votează de două sau de mai multe ori, sau fără a avea acest drept, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă şi interzicerea exercităţii unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă poate fi aplicată persoanei care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul sau foloseşte un buletin de vot fals sau un act de identitate nul ori fals.

Cei care doresc să voteze astăzi pot merge la secţiile de votare la care sunt arondaţi. Pot vota pe listele suplimentare doar dacă se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Exercitarea dreptului de vot se face în baza cărţii sau buletinului de identitate, a paşaportului sau a carnetului de serviciu militar.


Etichete Referendum 2018MAIinfractiuniproces electoral

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live