Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

16 Septembrie 2020
Vizualizari: 232
Comentează add

Românii din străinătate se pot înregistra pt vot,prin corespondenţă sau la o secţie de votare,pt alegerile parlamentare,până pe 21octombrie.Marcel Ciolacu cere discuții pe ac temă.

Mai multe ţări nu vor permite organizarea de secţii de votare ptr diaspora

radiojurnal

 

Mai multe ţări nu vor permite organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor, la alegerile parlamentare, pentru români.


Cetăţenii români din diaspora se pot înregistra pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare, la alegerile parlamentare, până la data de 21 octombrie. Această prelungire a termenului limită a fost stabilită de Parlament printr-o lege care a fost promulgată astăzi de către preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Florin Mituleţu Buică, menţionează că mai multe ţări, inclusiv din Europa, nu vor permite organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor, în care românii de acolo să voteze fizic.

În acest context, liderul social-democrat Marcel Ciolacu este de părere că se impune un dialog serios în Parlament, pe tema organizării alegerilor legislative în luna decembrie, dacă există riscul ca dreptul la vot să nu poată fi asigurat tuturor românilor din diaspora.


Marcel Ciolacu: Marea problemă la alegerile parlamentare este cu totul alta: toate statele europene ne-au transmis că nu vor fi de acord ca pe teritoriul ţărilor lor să fie deschise secţii de vot. Cu alte cuvinte, toată diaspora nu va avea posibilitatea să voteze. Cred că e un semn de întrebare major şi ar trebui o discuţie serioasă în Parlament, cu toţi liderii politici, să vedem ce este de făcut. În Constituţie, dreptul de a alege şi de a fi ales este fundamental. Eu, din câte îmi aduc aminte, în anul 1989, asta a fost primul lucru pentru care am ieşit în stradă.


Etichete alegeri legislativedecembriepandemiediaspora

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live