Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

11 Decembrie 2013
Vizualizari: 2080
Comentează add

Ambasada SUA la Bucureşti consideră că amendamentele la Codul Penal adoptate în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România.

Mai multe ţări, "îngrijorate de amendamentele la Codul penal"

sorin-solomon

Parlamentul României. Foto: Arhivă.

Ambasada precizeaza ca un principiu de bază al democraţiei arată că toţi oamenii sunt egali în faţa legii si că  "este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse", transmite redactorul Radio România, Carmen Gavrilă.

Ambasada SUA transmite ca această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României.

Ambasada americana adauga ca transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească.

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, că urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.

"Ambasada Regatului Ţărilor de Jos urmăreşte cu îngrijorare amendamentele (la Codul Penal, n.r.) şi aşteaptă evoluţiile viitoare", se arată în răspunsul misiunii diplomatice.

Germania şi Marea Britanie "îngrijorate"

Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti transmite ca sprijină eforturile continue de combatere a corupţiei ale guvernului României şi ale organelor de urmărire penală.

Din perspectiva ambasadei Germaniei, este decisiv ca activitatea diferitelor instituţii care sprijină, protejează şi dezvoltă statul de drept – ca de eemplu. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituţională – să se desfăşoare fără presiune politică şi neîngrădit.

Ambasada Germaniei considera ca Integritatea celor care îmbracă funcţii publice, între care se numără şi parlamentarii, constituie – şi dincolo de aspectele de natură penală - un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilităţii în România. Ambasada germaniei adauga ca urmareste  cu atenţie şi îngrijorare actualele măsuri legislative.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, s-a declarat astazi îngrijorat de modificările aduse Codului penal de Camera Deputaţilor.

Martin Harris a declarat ca dupa parerea sa ANI şi DNA au avut realizări foarte importante pentru România si ca aceste instituţii sunt motorul reformei în viaţa publică din România şi este important că şi ANI şi DNA au sprijinul din partea tuturor, inclusiv sprijinul din partea politicienilor.

Ambasadorul britanic si-a exprimat speranta ca in  Parlament va fi un angajament consistent în sprijinul luptei împotriva corupţiei.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".
   
Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.


Etichete AmbasadeOlandaSUAParlamentamendamenteCod penalCamera deputaţilorfuncţionari publici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live