Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mai multe țări europene criticate în cazul emisiilor auto poluante

Mai multe ţări ale UE, inclusiv România, au fost criticate de Parlamentul European într-un raport vizând emisiile auto poluante.

Mai multe țări europene criticate în cazul emisiilor auto poluante

Articol de Arina Petrovici, 07 Martie 2017, 08:38

Mai multe ţări ale UE, inclusiv România, au fost criticate de Parlamentul European într-un raport vizând emisiile auto poluante.

Guvernele mai multor state membre au întârziat aplicarea unor teste privind emisiile autopoluante şi nu au depus suficiente eforturi pentru depistarea companiilor auto care au manipulat testele, relevă un raport al Parlamerntului European dat pubicităţii zilele trecute.

AUDIO: Europa la zi, EuranetPlus.

Raportul care nu are caracter juridic obligatoriu cere înăsprirea sistemului de supraveghere pentru distrugerea relaţiilor între autorităţile de reglementare şi producătorii auto.

Documentul menţionează Franţa, Ungaria, Italia, Slovacia, Spania şi România ca fiind ţările care blochează adoptarea unor teste de emisii mai realiste.

Principala propunere este introducerera unui nou sistem de teste la nivel european care să permită aplicarea de amenzi.

În paralel, tot mai multe ţări evocă posibilitatea interzicerii maşinilor echipate cu motoare diesel care, deşi au un consum mai mic, poluează mai mult.

La sfârtşitul anului trecut, primari din Paris, Madrid, Atena şi Ciudad de Mexico au semnat un protocol care vizează îmbunăţăţirea calităţii aerului şi s-au angajat să scoată din circulaţie maşinile cu motoare diesel până în 2025.

Germania ar putea interzice începând din 2030 vehiculele cu motoare diesel şi benzină, iniţiativa fiind susţinută de reprezentanţii landurilor şi recomandată inclusiv UE în contextul ratificării acordului de la Paris privind limitarea poluării.

Europarlamentarul austriac Karin Kadenbach i-a declarat în exclusivitate pentru Euranet Plus colegului nostru Florin Orban de la Radio România Internaţional:

Karin Kadenbach: Este o decizie care va fi luată la nivel naţional, la nivelul municipalităţilor şi este legată de calitatea aerului. Nu cred că este vorba de interzicerea generală a maşinilor echipate cu motoare diesel, dar consider că în special în zonele foarte poluate o astfel de decizie vine în sprijinul oamenilor. Va fi o tranziţie lungă pentru că o asemenea măsură nu poate fi luată mâine, dar cred că primul şi cel mai important lucru este sănătatea, iar dacă nivelul de poluare este atât de ridicat şi sunt afectaţi în special copii, atunci maşinile diesel nu ar trebui să mai circule în anumite oraşe.

Reporter: Recent, Norvegia şi Olanda au adoptat recomandări în favoarea interzicerii vehiculelor cu propulsie diesel şi benzină în următorii ani.