Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mai multe oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri

În următorii şapte ani, fondurile totale puse la dispoziţia IMM-urilor sunt de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 23 Iulie 2014, 10:48

Întreprinderile mici şi mijlocii ar urma să beneficieze de mai multe oportunităţi de finanţare, după ce Comisia Europeană a semnat un acord cu reprezentnaţii Fondului European de Investiţii.

Prin intermediul acordului semnat marți, întreprinderile mici şi mijlocii europene ar urma să obţină acces la finanţări suplimentare de până la 25 de miliarde de euro, în următorii şapte ani, precizează executivul comunitar într-un comunicat.

Nu este vorba de bani care vor putea fi atraşi direct de către mediul de afaceri, ci de fonduri care sunt direcţionate către garantarea împrumuturilor şi produselor asemănătoare pe care le contractează IMM-urile de la băncile comerciale.

Audio: Mai multe oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri.

Mai precis de atât, bugetului care garantează finanţările, numit COSME, i-au fost alocate 1,3 miliarde de euro.

Potrivit calculelor demonstrate în practică până acum – 1 euro investit într-o garanţie a unui credit duce, prin efectul de pârghie, la acordarea a până la 30 de euro de către bănci, care dau credite mai uşor, din moment ce se simt mai în siguranţă.

Pentru IMM-uri este un beneficiu uriaş, deoarece multe dintre ele nu pot intra pe uşa unei bănci şi cere bani, din moment ce nu au suficiente garanţii. Între 2007 şi 2013, au beneficiat de împrumuturi garantate în jur de 328 de mii de IMM-uri. Valoarea lor depăşeşte 16 miliarde de euro.

Comisia Europeană aminteşte şi de portalul dedicat accesului la finanţare, disponibil în toate limbile Uniunii, pentru statele membre şi cele candidiate. Acolo sunt informaţii complete şi uşor de înţeles – cu ajutorul cărora IMM-urile pot solicita apoi finanţare din partea celor o mie de bănci înscrise.

În următorii şapte ani, fondurile totale puse la dispoziţia IMM-urilor sunt de aproximativ 100 de miliarde de euro. Atenţia acordată IMM-urilor se justifică prin faptul că acest sector este văzut ca principal motor pentru revenirea la o creştere economică solidă.

Analizele Comisiei arată că degeaba ai infrastructură...autostrăzi de pildă, dacă nu ai ce sa transporţi pe ele. Odată cu dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, făcută în funcţie de potenţialul fiecărei regiuni, se creează şi locuri de muncă şi se reduce astfel din problema apăsătoare a şomajului din Uniunea Europeană.

Fondul European de Investiţii este unul dintre cei mai importanţi garanţi europeni ai întreprinderilor mici şi mijlocii.