Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mai multe garanții pentru cetățenii UE în cadrul proceselor

Comisia Europeană a prezentat un pachet de propuneri menite să consolideze și mai mult garanțiile procedurale pentru cetățeni în cadrul procedurilor penale.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 30 Noiembrie 2013, 10:06

Comisia Europeană propune o serie de măsuri menite să consolideze dreptul cetăţenilor la un proces echitabil, oriunde s-ar afla pe teritoriul Uniunii.

Pachetul Comisiei Europene include o serie de directive.

Una dintre ele vizează consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi la proces.

Directiva precizează că vinovăţia nu poate fi insinuată prin nicio decizie sau declaraţie oficială, înainte de pronunţarea condamnării definitive, iar sarcina probei revine acuzării, în timp ce orice dubiu este în favoarea persoanei suspectate sau acuzate.

O altă directivă vizează garanţiile speciale pentru copiii suspectaţi sau acuzaţi de comiterea unei infracţiuni.

Aceasta va asigura în cazul copiilor care sunt vulnerabili din cauza vârstei obligativitatea de a fi asistaţi de un avocat în toate etapele procedurii.

Audio: Mai multe garanții pentru cetățenii UE în cadrul proceselor.

Acest lucru înseamnă că un copil nu poate renunţa la dreptul de a fi asistat de un avocat deoarece există riscul să nu înţeleagă consecinţele acţiunilor sale.

Copiii vor putea beneficia de asemenea de a fi asistaţi de părinţi sau de alte persoane potrivite şi de a nu fi interogaţi în cadrul unor audieri publice.

O a treia directivă se referă la dreptul la asistenţă judiciară provizorie pentru cetăţenii suspectaţi sau acuzaţi de comiterea unei infracţiuni şi pentru cei care fac obiectul unui mandat european de arestare.

Aceasta va asigura faptul că persoanele suspectate au acces la asistenţă judiciară încă din primele etape ale procedurilor penale.

Propunerile legislative sunt completate de două recomandări ale Comisiei adresate statelor membre.

Una dintre ele se referă la garanţiile procedurale pentru persoanele vulnerabile suspectate sau acuzate în cadrul unor proceduri penale.

Este cazul persoanelor care suferă de un handicap fizic sau mental, ale căror nevoi speciale trebuie luate în considerare în cadrul procedurilor.

"Nu este de ajuns să se facă dreptate, trebuie şi să se asigure înfăptuirea justiţiei", spune comisarul european de resort Viviane Reding.

Un comunicat al Comisiei Europene aminteşte că în 2010 au fost întreprinse primele demersuri de instituire a unor standarde comune la nivelul Uniunii.

Comisia a propus atunci norme care impun statelor membre obligaţia de a pune la dispoziţia persoanelor suspectate servicii complete de interpretare şi traducere.

Propunerea a fost aprobată extrem de rapid în termen de nouă luni de către Parlamentul European şi de statele membre.

Acest act legislativ a fost urmat de o a doua directivă privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale adoptate anul trecut.

Justice should know no borders. In the #EU Citizens should expect the same level of protection wherever they go http://t.co/IVmEtwsHZD

— Viviane Reding (@VivianeRedingEU) November 27, 2013