Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mai multe drumuri naţionale rămân blocate (LIVE UPDATES)

Rămân închise două tronsoane de drumuri naţionale din cauza viscolului şi zăpezii şi 33 de drumuri judeţene, precum şi autostrada A2, spune secretarul de stat din MAI, Ioan Dascălu.

Mai multe drumuri din România sunt blocate de nămeţi de zăpadă. Foto: Reuters.

Articol de Bogdan Mihai, 28 Ianuarie 2012, 07:47

Ora 19.50: sunt închise două tronsoane de drumuri naţionale din cauza viscolului şi zăpezii şi 33 de drumuri judeţene, precum şi autostrada A2, potrivit secretarului de stat din MAI, Ioan Dascălu.

Ora 18.05: Circulaţia auto pe A1 Bucureşti - Piteşti este, pentru puţin timp, întreruptă pe sensul către Piteşti, la kilometru 51+500, informează Infotrafic

Ora 17.55: Traficul pe DN 24D Bârlad -Galaţi a fost deschis începând cu ora 16.30, informează CNADNR.

Ora 17.35: Două persoane şi-au pierdut viaţa în judeţul Argeş din cauza gerului, transmite corespondentul RRA, Constantin Paşol. Potrivit autorităţilor, sunt primele situaţii pe 2012 din Argeş unde iarna a răpit două vieţi.

Primul caz a fost înregistrat la Leordeni, fiind vorba de o femeie de 57 de ani. Cel de al doilea caz a fost anunţat de la Curtea de Argeş, unde un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Băiculeşti, om al străzii, a murit îngheţat într-o clădire dezafectată din cartierul Ivancea.

Nu sunt suspiciuni cu privire la natura morţii, iar cele două cadavre au fost transportate la morgă în vederea efectuării autopsiei, informează COnstantin Paşol.

La Piteşti sunt deschise doua adaposturi pentru persoanele fără locuinţe, adaposturi deschise în permanenţă, 24 de ore din 24, pe toată durata avertizărilor meteorologice care vizează răcirea accentuată a vremii.

Ora 17.05: Circulaţia este încă întreruptă din cauza zăpezii şi a viscolului, pe A2 Bucureşti-Constanţa, DN24D Bârlad-Galaţi, DN23B Măicăneşti-Ciorăşti şi DN5A Hotarele-Mironeşti-Varlaam, potrivit Infotrafic.

Ora 16.45: Rămân încă închise portul Constanţa Sud - fluvial şi traficul de barje prin ecluza de la Agigea a Canalului Dunăre - Marea Neagră, informează corespondentul RRA , Mona Constantinescu.

Ora 15.30: 9 drumuri naţionale şi 63 de drumuri judeţene sunt blocate în continuare, iar pe 3 drumuri naţionale şi 6 drumuri judeţene circulaţia este restricţionată, informează MAI.

Ora 14.50: Traficul pe DN 23A Focşani - Ciorăşti şi DN 2N Dumbrăveni - Jitia a fost deschis începând cu ora 13.30, informează CNADNR.

Ora 14.30; Circulaţia rămâne întreruptă pe autostrada A2 între Bucureşti şi Feteşti din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, potrivit siteului CNADNR.

Ora 13.15: Secretarul de stat Ioan Dascălu, din cadrul ministerului administraţiei şi internelor, a declarat că între 25 şi 28 ianuarie au fost evacuate şi adăpostite de frig 2.776 de persoane.

Ora 12.23: Potrivit situaţiei pentru ora 12.00 prezentată de CNADNR, în ţară mai sunt blocate zece drumuri naţionale iar pe alte 20 circulaţia se desfăşoară îngreunat.

Porturile Constanţa Sud, Mangalia şi Midia sunt închise. Circulaţia trenurilor se desfăşoară normal, cu excepţia garniturilor 1980 Tulcea - Bucureşti Nord şi 8022 Ciulniţa - Bucureşti Obor, care sunt anulate. Niciun aeroport nu este închis.

Ora 10.59: Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, numărul drumurilor naţionale închise a scăzut la 12. Circulaţia se desfăşoară îngreunat pe 23 de drumuri naţionale.

Ora 10.50: Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ger pentru intervalul 28 ianuarie - 3 februarie.

În Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania şi Maramureş vremea va fi geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, astfel încât temperaturile minime se vor încadra pe arii extinse între -25 şi -15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative.

Viscolul si ninsoare continuă să afecteze numeroase zonă din ţară.

Judeţele aflate sub incidenţa codului galben. Foto: Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, 18 drumuri naţionale sunt în continuare închise din cauza zăpezii iar pe alte 26 circulaţia se desfăşoară cu dificultate din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Sub incidenţa codului galben a mai fost până la ora 10:00 doar Dobrogea, unde vântul a bătut cu până la 60 de kilometri la oră, troienind zăpada.

În judeţul Constanţa patru localităţi nu au curent electric. Aeroportul Mihail Kogălniceanu este operaţional, portul Constanţa a fost deschis, însă porturile maritime Midia şi Mangalia şi portul fluvial Constanţa Sud-Agigea sunt în continuare închise, iar traficul de barje pe Canalul Dunăre-Marea Neagră este restricţionat.

La nivel naţional 131 de localităţi sunt fără curent electric, iar în Urziceni sunt cazate de autorităţile locale peste 200 de persoane care au rămas blocate pe drum din cauza vremii, informează reporterul Radio România, Daniela Mănuţă.

25 de persoane din judeţele Călăraşi, Buzău, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman şi Argeş au fost preluate cu elicopterele Inspectoratului General de Aviaţie şi aduse pentru îngrijiri medicale la spitalele din Bucureşti.

Risc mare de avalanşă în Masivul Făgăraş

În Masivul Făgăraş din judeţul Argeş, riscul de avalanşă este mare, de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5, în scădere faţă de zilele trecute, pentru altitudini de peste 1.800 metri (limita climatului subpolar) şi gradul 3 la altitudini inferioare acesteia.

În urma viscolului şi a căderilor de zăpadă din ultimele zile, stratul de zăpadă la statia meteo Bâlea Lac a crescut la 166 centimetri, pe alocuri, în zonele viscolite, fiind chiar mai mare. În zonele viscolite sunt deja formate plăci de vânt şi cornişe.

Salvamontiştii argeşeni apreciază că există o foarte mare probabilitate de declanşare a unor avalanşe de dimensiuni mari pe versanţii acoperiţi cu zăpadă abundentă, ceea ce poate duce la accidente fatale.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zone apropiate de golul alpin este să nu incerce să urce în zonele nerecomandate şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul Naţional Salvamont, la numărul 0SALVAMONT.

Hrană şi apă pentru cei izolaţi

Elicopterele au fost folosite şi pentru transport de alimente.

Potrivit secretarul de stat în ministerul administraţiei şi internelor, Ioana Dascălu, până în acest moment cu elicopterele au fost distribuite 1.100 de kilograme conserve de carne şi 2.500 de litri de apă minerală, cu preponderenţă în judeţul Călăraşi.

Zilele următoare vor fi geroase, iar autorităţile locale vor institui patrule pentru depistarea persoanelor fără adăpost, a spus subsecretarul de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat.

"Între orele 21 şi 1 dimineaţa în fiecare zi, până la finalizarea perioadei de ger, serviciile judeţene de ambulanţă vor pune la dispoziţie maşini de transport care, pe lângă de a merge în zonele în care sunt persoane fără adăpost, vor fi la dispoziţie când sunt chemate de echipajele de poliţie şi jandarmerie", a declarat Raed Arafat.

Peste 4.000 de angajaţi ai ministerului de interne, ministerului apărării dar şi ai altor instituţii acţionează în teren pentru a-i ajuta pe oamenii aflaţi în dificultate.

Multe magazine din sudul şi vestul ţării riscă să rămână fără produse, pentru că aprovizionarea este îngreunată de condiţiile meteo.

Sute de tiruri cu marfă nu au reuşit nici ieri să ajungă la magazine, fiind blocate pe drumurile naţionale sau la frontiere. Cele mai mari probleme sunt la produsele perisabile: fructe, legume, carne şi lactate.

După viscol, vine gerul
România 26 Ianuarie 2012, 19:38

După viscol, vine gerul

O persoană a fost găsită decedată în maşina înzăpezită. Autostrăzile şi mai multe drumuri naţionale sunt blocate din cauză...

După viscol, vine gerul
Restricţii de circulaţie în Ungaria
România 28 Martie 2024, 22:53

Restricţii de circulaţie în Ungaria

Sunt restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj de astăzi, de la ora locală 22:00 până mâine la aceeași oră,...

Restricţii de circulaţie în Ungaria
Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale
România 28 Martie 2024, 22:48

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale

Banii vor fi folosiți pentru realizarea de noi spitale orășenești, municipale, de urgență, precum și pentru dotarea și...

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale
Timișoara va avea un nou spital municipal
România 28 Martie 2024, 21:53

Timișoara va avea un nou spital municipal

Clădirea ar trebui finalizată în aproximativ cinci-șase ani, în zona de nord a orașului.

Timișoara va avea un nou spital municipal
APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
România 28 Martie 2024, 21:42

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu

RRA: Vineri, 29 martie, la Apel matinal vom vorbi cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre procesul...

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
România 28 Martie 2024, 19:36

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe

Construit pe o suprafață de 12.000 m², noul terminal are șase filtre de securitate, opt porți de îmbarcare și 18 ghișee de...

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
Calculatoare pentru elevi și studenți
România 28 Martie 2024, 19:25

Calculatoare pentru elevi și studenți

Ajutorul este destinat copiilor și tinerilor cu venituri reduse, de cel mult 500 de lei pe membru de familie.

Calculatoare pentru elevi și studenți
17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
România 28 Martie 2024, 17:35

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă

Numărul împrumuturilor este destul de redus, la jumătate față de situația din 2021.

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă