Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

24 Noiembrie 2019
Vizualizari: 332
Comentează add

Declaraţii ale purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, privind desfăşurarea procesului de vot

MAI, declarații de presă despre desfășurarea votului

radiojurnal

Foto: Cătălin Radu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 15:06)
Monica Dajbog: ... Centrului Naţonal de Conducere Integrată al MAI, de la începerea procesului de vot şi până la această oră, au fost înregistrate 96 de sesizări de posibile contravenții și infracțiuni electorale. Toate sesizările sunt verificate cu operativitate de specialiștii MAI.

Până acum, în urma cercetărilor s-a stabilit că 32 de sesizări nu se confirmă. În general, sesizările fac referire la continuarea propagandei electorale, violarea confidențialității votului, lipsă buletine de vot, așa-zis turism electoral, sfătuirea alegătorilor cum să voteze sau comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de vot. Au fost aplicată 15 sancțiuni contravenționale, dintre care 11 avertismente scrise și patru amenzi în valoare de 4.500 de lei.

În județul Olt, s-a primit un apel la 112, prin care se reclama faptul că anumite persoane au primit bani pentru a merge la vot. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

Tot în Olt, se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violare a confidențialității votului după ce o persoană, la ieșirea din cabină, a arătat buletinul de vot membrilor Biroului Electoral. Polițiștii din Hârșova au fost sesizați de către un membru al secției de votare de la un liceu cu privire la faptul că un cetățean ar fi însoțit la secția de votare un bărbat de 73 de ani, imobilizat în scaun de rotile, și ar fi intrat cu acesta până la cabina de votare unde, profitând de faptul că perdeaua nu era trasă bine, ar fi observat procesul de votare și l-ar fi îndrumat cum să voteze.

În județul Tulcea, se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic, după ce un specimen de buletin de vot prin care cetățenii erau îndemnat să voteze un anumit candidat a fost postat pe contul de pe o rețea de socializare al unui bărbat, dar acesta susține că nu el a publicat buletinul respectiv.

În județul Teleorman, polițiștii secției rurale Gălățeni au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat s-a prezentat la secția de votare și şi-a exercitat dreptul la vot, deși pe numele său exista o solicitare pentru deplasarea urnei mobile. Bărbatul susține însă că nu a depus nici o cerere în acest sens.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cercetările continuă, în vederea identificării persoanei care a întocmit și depus cererea respectivă. În Bistrița Năsăud, o persoană a fost sancționată cu 2.000 de lei pentru continuarea propagandei electorale printr-o postare în mediul online.

În contextul desfășurării procesului electoral, până la acest moment a fost raportate peste 20 de cazuri medicale, la nivelul a 12 județe și în municipiul București.

În cursul acestei zile, Serviciile Județene de Evidență a Persoanelor și Direcția din București au eliberat peste 5.000 de acte de identitate pentru cetățenii care doreau să voteze, dar nu dețineau carte de identitate valabilă.

Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 19:00.


Etichete maialegeri prezidentialevot

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live