Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

8 Septembrie 2016
Vizualizari: 814
Comentează add

Televiziunea de la Ierusalim a dezvăluit că numele actualului preşedinte al Autorităţii Pelestiniene, Mahmud Abbas, se afla pe lista agenţilor KGB.

Mahmud Abbas, alias "Cârtiţa", pe o listă de agenţi KGB din 1983

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Mahmud Abbas, alias "Cârtiţa". Documentul confirmat de "University of Cambridge's Churchill Archives Centre" drept autentic, a fost adus clandestin în Marea Britanie de către defectorul Vasili Mitrohin. Sursa: BBC News.

Televiziunea de la Ierusalim a dezvăluit că numele actualului preşedinte al Autorităţii Pelestiniene, Mahmud Abbas, se află pe lista agenţilor palestinieni din 1983 care au activat la Damasc pentru KGB.

Documentele au fost scoase ilegal de către arhivistul şef al KGB, care a adunat mii de pagini şi a fugit în Occident, Vasili Mitrohin.

Printre documente, o listă care conţine numele surselor şi agenţilor KGB la Damasc în care este menţionat explicit numele actualului preşedinte palestinian cu pseudonimul "Krotov" adică "cârtiţa".

Lista a ajuns recent la cercetători de la Institutul Truman de la Ierusalim.

Arhiva Mitrohin este cea mai mare scurgere de informaţii din istorie şi a fost deschisă publicului în 2014, la Centrul Churchill al Universităţii Cambridge din Marea Britanie.

După două decenii, în care au fost păstrate în secret, 2000 de pagini au fost descrise de către FBI ca fiind cea mai cuprinzătoare şi completă arhivă.

Printre documentele din Arhiva Mitrohin sunt informaţii ale KGB despre fostul cardinal, care avea să devină Papa Ioan Paul al II-lea, şi despre Vladimir Putin, agent KGB la Dresda în Germania.

În documente sunt detaliate locaţiile de dispozitive din întreaga Europă de Vest şi depozite de arme care să fie utilizate în eventualitatea unui război.

Se comentează că Mahmud Abbas ar fi fost recrutat când şi-a făcut doctoratul la Moscova în domeniul Holocaustului.

În 1983 ambasadorul Uniunii Sovietice la Damasc era Mihail Bogdanov, în prezent este emisar special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Orientul Mijlociu.

Lideri din conducerea palestiniană neagă informaţiile şi susţin că fac parte dintr-o campanie împotriva lui Mahmud Abbas.


Etichete Televiziunea de la Ierusalimpreşedintele Autorităţii PelestinieneMahmud Abbasagent KGB

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live