Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

25 Iulie 2014
Vizualizari: 2484
Comentează add

După ce a străbătut două continente și un ocean, Magyarosaurus Dacus, dinozaurul realizat în Canada de paleoartistul Brian Cooley, a ajuns în sfârșit acasă, în Țara Hațegului.

"Magyarosaurus Dacus" s-a întors în Ţara Haţegului

ilie-pintea

Magyarosaurus Dacus. Foto: Ilie Pintea.

După ce a străbătut două continente și un ocean, Magyarosaurus Dacus, dinozaurul realizat în Canada de paleoartistul Brian Cooley, a ajuns în sfârșit acasă, în Țara Hațegului.

Destinația finală a machetei fost Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot, aflată lângă Hațeg. Iubitorii de dinozauri au fost invitați să îl întâmpine în cadrul unui eveniment de bun venit care a inclus întâlnirea cu realizatorul său și ateliere de creație destinate copiilor.

Macheta sauropodului Magyarosaurus Dacus, unicat la nivel mondial, are cca. șapte metri lungime și peste trei metri înălțime. Este realizată în mărime naturală de către paleoartistul canadian Brian Cooley şi soția sa, Mary Ann Wilson, cu o deosebită atenție pentru detaliile științifice.

După ce a părăsit Canada, țara în care a fost realizat, dinozaurul a străbătut Oceanul Atlantic și și-a început periplul european, la Antwerp în Belgia. Apoi a vizitat Parisul, a străbătut Germania, Austria și Ungaria unde a făcut o oprire la Geoparcul Bakoni – Balaton.

Ajuns în România, Magyarosaurus Dacus a făcut o scurtă oprire la Deva de unde a plecat spre Brașov, Sărata Monteoru - în Geoparcul Ținutul Buzăului - și Tulcea, unde a traversat brațul Sf.Gheorghe al Dunării.

Paleoartistul canadian Brian Cooley şi Magyarosaurus Dacus. Foto: Ile Pintea

La Constanța, sauropodul ”s-a bălăcit” în Marea Neagră și s-a fotografiat lângă nava de cercetări marine Mare Nigrum a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar. Apoi s-a îndreptat spre Capitală, pentru o oprire la  sediul Universității din București ca să celebreze, prin prezența sa, cei 150 de ani de existență a celei mai importante instituții de învățământ superior din România.

Dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, a declarat că readucerea acasă a lui Magyarosaurus Dacus este doar începutul unui proiect ambiţios - realizarea în comuna General Berthelot din județul Hunedoara a Muzeului Dinozaurilor din Transilvania.


Etichete ştiri vestHunedoaradinozaurGeneral BerthelotHaţegMagyarosaurus DacusgeoparcBrian Cooleypaleoartist

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live