Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL * Meteo * Sport Miercuri, 17 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ştefan Baciu

23 Ianuarie 2013
Vizualizari: 2735
Comentează add

Dublă vicecampioană olimpică şi multiplă campioană naţională de şah, Margareta Teodorescu şi-a legat numele de secţia de şah a Asociaţiei Sportive a fostului ITB.

Maestra internaţională Margareta Teodorescu a încetat din viaţă

stefan-baciu

Margareta Teodorescu în timpul unui concurs de blitz dublu. Foto: frf.ro

Federaţia Română de Şah anunţă, cu tristeţe, încetarea din viaţă a marii maestre internationale Margareta Teodorescu, dublă vicecampioană olimpică şi multiplă campioană naţională.

Născută la 13 aprilie 1932, Margareta Teodorescu a reuşit să obţină, în 1949, la vârsta de 17 ani, medalia de bronz la primul campionat naţional feminin postbelic.

A fost primul succes dintr-un lung şir de rezultate remarcabile.

Pe plan naţional a obţinut, în perioada 1949-1978, opt medalii de bronz, opt medalii de argint şi patru titluri de campioană a României în anii 1959, 1968, 1969 şi 1974.

Cele mai importante performanţe de plan internaţional au fost cele două medalii de argint la Olimpiadel de şah pe echipe.

În 1957, la Emmen, în Olanda, Margareta Teodorescu, făcând echipă cu Maria Albuleţ, a adus prima medalie olimpică, de argint, pentru România, la prima ediţie a Olimpiadelor feminine, clasându-se la egalitate de puncte cu echipa Uniunii Sovietice.

Criteriile de departajare care, în 1957, trimiseseră echipa României pe locul doi nu au mai fost valabile la finalul Olimpiadei din 1974 de la Medellin, Columbia, când echipa României, din care făcea parte Margareta Teodorescu, alături de Elisabeta Polihroniade şi Gertrude Baumstark ar fi trebuit să intre în posesia titlului suprem.

Conducerea federatiei internaţionale de atunci a decis peste noapte ca România să joace un meci suplimentar de baraj cu echipa Uniunii Sovietice, clasată pe locul secund.

România a pierdut acel meci, dar medalia de argint câştigată de Margareta Teodorescu a fost, simbolic, mai valoroasă decât cea de aur.

Cariera şahistă a Margaretei Teodorescu a fost strâns legată de istoria secţiei de şah a Asociaţiei Sportive a Întreprinderii de Transport Bucureşti, mai târziu RATB.

După ce a decis să pună punct carierei de jucătoare, Margareta Teodorescu s-a dedicat antrenoratului având ca elevi pe unii dintre cei care au devenit valoroşi şahişti.


Etichete şahMargareta TeodorescumedaliedecesElisabeta PolihroniadeGertrude Baumstark

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live