Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL Luni, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Emil Groza, Budapesta

12 Ianuarie 2018
Vizualizari: 388
Comentează add

Ministrul de externe al Ungariei consideră inacceptabilă o declaraţie a lui Mihai Tudose care "a ameninţat practic cu executarea reprezentanţilor unei comunităţi naţionale".

MAE ungar condamnă declaraţiile premierului României Mihai Tudose

emil-groza-budapesta

  Steaguri secuieşti. Foto: wikipedia.org.

Ministerul Ungar de Externe şi Partidul Fidesz de guvernământ au condamnat afirmaţiile premierului român Mihai Tudose referitoare la aspiraţiile secuilor la autonomie. Premierul Tudose a reacţionat la rezoluţia semnată luni, 8 ianuarie, de cele trei formaţiuni politice maghiare din România care susţin, în premieră la unison, autonomia aşa-numitului "Ţinut secuiesc".

Presa ungară a citat o transcriere de pe o pagină de internet conform căreia premierul Mihai Tudose ar fi declarat, în privinţa steagului secuilor, că a transmis foarte clar că "Dacă steagul ăla flutură în vânt, atunci şi responsabilii de acolo flutură şi ei lângă steag".

Şeful diplomaţiei ungare, Péter Szijjártó a anunţat că ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat la Ministerul de Externe al Ungariei din cauza declaraţiilor premierului Mihai Tudose privind aspiraţiile la autonomie ale maghiarilor din Transilvania.

Acesta a precizat că declaraţiile premierului României sunt inacceptabile şi nedemne de valorile europene şi de secolul XXI. Péter Szijjártó a afirmat că guvernul de la Budapesta a încercat mereu să clădească relaţiile bilaterale româno-ungare pe terenul respectului reciproc în interesul maghiarilor din România.

Péter Szijjártó a mai spus că este indiscutabil că declaraţia actualului premier al României, prin care a ameninţat practic cu executarea reprezentanţilor unei comunităţi naţionale, este în întregime inacceptabilă şi de aceea este evident că guvernul şi primul ministru român trebuie să soluţioneze situaţia cât mai curând.

Declaraţiile premierului României au generat reacţii de nemulţumire şi din partea reprezentanţilor mai multor formaţiuni politice din Ungaria, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie.


Etichete FideszBudapesta,Péter SzijjártóMarius LazurcaMihai TudoseŢinut secuiesc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live