Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

7 Septembrie 2020
Vizualizari: 549
Comentează add

MAE: Reuniunea anuală a diplomației române

carmen-gavrila

Bogdan Aurescu. Foto: facebook/MAE.

Ministerul Afacerilor Externe organizează începând de astăzi tradițională a Reuniune anuală a diplomației române, care va avea în acest an ca temă impactul pandemiei asupra tendințelor internaționale și răspunsurile diplomației române.

Chiar dacă în premieră ediția din acest an se va desfășura online, prin sistem de videoconferință, în contextul măsurilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus, vor participa numeroși invitați, după cum relatează Carmen Gavrilă.


Reporter: Chiar dacă este o ediție online, reuniunea de anul acesta nu duce lipsă de o multitudine de invitaţi, este vorba de secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, dar și de patru miniștri de externe: din Ucraina, Iordania, Coreea de Sud și Spania.

Ministrul ucrainean de externe va fi fizic la București. Şeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a explicat că cei patru miniștri și reprezentanții NATO și ai Uniunii Europene arată toate zonele de interes maxim pentru politica externă românească.

Bogdan Aurescu a spus că la reuniune vor fi analizate pe de o parte marile tendințe la nivel global și european, create sau accelerate de pandemia de COVID-19, iar a doua mare temă va fi cea de lecții învățate din pandemie, cu accent pe ce are de făcut diplomația românească.
Bogdan Aurescu: Vom încerca să identificăm acele evoluții care sunt în favoarea obiectivelor naționale de politică externă și care sunt instrumentele și mecanismele pentru a profita de aceste evoluții.

În același timp, vom încerca să identificăm tendințele care sunt opuse intereselor României și mijloacele și acțiunile pentru a le contracara. Apoi vom discuta lecțiile învățate de diplomația română până acum din acțiunile în sprijinul românilor aflați în străinătate, pentru că o mare parte din activitatea diplomaților în ultimele luni a fost pentru protejarea intereselor și drepturilor românilor din afara ţării.

Peste 12.500 de români au fost repatriați în această perioadă.


Reporter: Ministrul Bogdan Aurescu a mai anunțat că la reuniune va fi în discuție și planul ministerului de a crea un mecanismul mai eficient de alertă timpurie pentru situații de criză.

(RS)


Etichete maeReuniune anuală a diplomației românebogdan aurescu(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live