Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE(Continuare) Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

11 August 2013
Vizualizari: 1457
Comentează add

Un politician ungar a vorbit în cadrul unei "tabere de vară" de la Joseni, Harghita, despre înfiinţarea unui protectorat în aşa numitul Ţinut Secuiesc.

MAE condamnă afirmaţiile privind înfiinţarea unui "protectorat"

carmen-gavrila

Afiş cu aşa numitul "Ţinut Secuiesc". Foto: Arhivă Agerpres.

Ministerul de Externe aşteaptă din partea guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile politicienilor de la formatiunea Jobbik făcute ieri la Joseni, judeţul Harghita.
 
"Ministerul de Externe condamnă cu fermitate şi respinge declaraţiile făcute ieri în cadrul Taberei de vară de la Joseni, de către politicieni ungari privind înfiinţarea unui protectorat in aşa numitul Ţinut Secuiesc", se arată într-o declaraţie MAE.
 
Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse din relatiile bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996.
 
MAE califică drept extrem de gravă afirmaţia că pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară asumarea unui conflict între Ungaria şi România.
 
"Ea contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral.
 
"MAE consideră că astfel de poziţii sunt complet anacronice şi trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toţi actorii responsabili din România, Ungaria şi Europa, în general", mai arată sursa citată.
 
MAE anunţă că este nevoit să ia poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de declaraţiile unor oficiali ungari făcute "în contextul unor şcoli sau tabere de vară organizate de teritoriul suveran al României" si care disonează cu "Parteneriatul strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI”.
 

Etichete Ştiri CentrusecuicondamnareŢinut SecuiescUngariaMAEprotectorattabara de varaJoseniHarghita

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live