Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

16 Mai 2020
Vizualizari: 515
Comentează add

Madrid și Barcelona rămân în faza 0 a planului de revenire la normal

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

 Madrid. Foto: Annamaria Damian.

Guvernul Spaniei a decis că Madridul și Barcelona rămân în faza 0 a planului de revenire la normal, neîndeplinind, pentru a doua săptămână consecutiv, criteriile impuse de Ministerul Sănătății de trecere la următoarea etapă.
 
Măsura nemulțumește liderii de dreapta ai regiunii și a provocat chiar proteste într-unul din cartierele cele mai bogate din capitală. 
 
Madrid și Barcelona răman în faza 0 a planului de revenire la normal, dar cu permisiunea pentru deschiderea serviciilor pentru clienți fără programare (frizerii fizioterapie, studiouri foto etc.), a bibliotecilor și lăcasurilor de cult la o treime din capacitate, organizarea de înmormantări cu participarea a maxim 10 persoane și deschiderea centrelor sportive de inaltă performantă cu măsuri stricte de igienă. 
Restul Spaniei, care cuprinde aproximativ 30 de milioane de persoane, trece în faza 1,  iar insulele Formentera din Baleare și La Graciosa, El Hierro și La Gomera din Canare trec în faza 2, fiind insule care au fost afectate puțin sau deloc de epidemia de covid19.
Această decizie, de a lăsa Madridul încă în faza 0, adâncește conflictul între guvernul central de stânga și autoritățile regionale, de la Partidul Popular.  Madridul dorește o revenire cât mai grabnică la activitatea economică obișnuită, mai ales în domeniul turismului, și acuză guvernul central de subiectivitate și că decide în funcție de criterii politice, nu de indicatori epidemiologici și de sănătate, 
Guvernul spaniol a argumentat vineri seara, când a anunțat deciziile valabile de luni, 18 mai, că motivele pentru care Madridul nu poate avansa sunt clare: numărul prea mare de cazuri și riscul prea ridicat ca, în cazul unei epidemii, să fie afectată întreagă țară.
Directorul Centrului de Alerte și Urgențe, dr. Fernando Simón a explicat că Madridul și Barcelona sunt speciale, deoarece au o populație numeroasa, aglomerații în transportul public și trafic intens, iar riscurile nu sunt la fel ca în alte părți ale Spaniei.
În privința situației epidemiologice, aceasta a fost explozivă, Madridul având 30% din totalul cazurilor de infecții cu SARS Cov-2 și decese, dar se așteaptă ca săptămâna viitoare criteriile de trecere la faza 1 să fie îndeplinite.
Fernando Simón a spus că deși Madridul a făcut un efort extraordinar și detectează acum mai mulți infectați, au fost multe cazuri nedescoperite anterior, care ar putea să transmită în continuare virusul. Nu e un număr mic, a precizat expertul.
 
În foarte scurt timp, în câteva zile probabil, a spus Simón, Madridul și Barcelona vor fi într-o situație mult mai bună și capabile să treacă la următoarea fază a planului, care ar putea intra în faza finala la sfârșitul lunii iunie.
Dacă la Barcelona măsurile au fost primite cu calm, autoritățile de acolo solicitând chiar să rămână în faza 0, la Madrid reacțiile au fost de respingere.
 
Cartierul Salamanca din Madrid este, de câteva zile, scena unor proteste împotriva Guvernului, din cauza gestiunii crizei coronavirusului. Protestele au loc în fiecare seară la ora 9, în prezența unor numeroase efective ale poliției, care încearcă să îi determine pe participanți să păstreze distanța de securitate. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că Madridul nu a trecut odată cu provinciile din jur la faza 1 a planului de revenire la normal. 
În fiecare seară, locuitorii acestui cartier, cel mai bogat din capitală, coboară în stradă cu oale sau tigăi și linguri, și fac gălăgie pentru a atrage atenția, strigând că vor demisia guvernului de stânga. 
Spania a raportat vineri 138 de decese și 549 de noi contaminați. Vineri a intrat în vigoare obligația carantinei de 14 zile pentru toate persoanele care vin din străinătate. Măsura este obligatorie pe perioada stării de urgență, stabilită deocamdată pana in 24 mai. 
 
La sosirea în Spania, străinilor le este verificată temperatura și sunt obligați să se izoleze timp de două săptămani în spațiul de cazare. Deplasările sunt permise doar pentru aprovizionarea cu alimente și medicamente sau la spital, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție. 
 
Agențiile de voiaj și companiile de transport au obligatia să informeze călătorii privind aceste măsuri înainte de achiziționarea biletelor cu destinația Spania.
 
Pentru călătoriile cu avionul, companiile aeriene trebuie să pună la dispoziția pasagerilor un formular de sănătate care permite localizarea pe teritoriul Spaniei, Passenger Locator Card, care trebuie predat de călători la sosirea în Spania.
Amintim ca România a prelungit suspendarea zborurilor în Spania, inclusiv pe perioada stării de alarmă.
 
(PH)
 

Etichete SpaniaMadridBarcelonafaza 0plan de revenire la normal(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live