Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

27 Mai 2022
Vizualizari: 232
Comentează add

Președintele Franței a încercat să îl convingă pe Erdoğan să renunțe la blocarea aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Macron și Erdogan, discuție despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

   Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.     Foto: Arhivă.

Președintele Franței a încercat să îl convingă pe omologul său turc să renunțe la blocarea aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Emmanuel Macron și Recep Tayyip Erdoğan au discutat telefonic timp de o oră, după cum transmite corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman:


Reporter: Liderul francez a invocat ''alegerea suverană a celor două state în urma unui proces democratic şi într-un context în care mediul lor de securitate a evoluat, precizează comunicatul Palatului Elysee cu referire la temerile celor două țări că ar putea fi agresate de Rusia la fel ca și Ucraina.

Președintele Macron dorește ca discuțiile cu regimul de la Ankara să continue până la găsirea unei soluții rapide, astfel încât Turcia să renunțe la opoziția față de cele două candidaturi.

Din cele 30 de state membre ale NATO, Turcia este singura împotriva aderării Suediei și a Finlandei la Alianță, justificându-și această poziție prin faptul că țările nordice găzduiesc militanți kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan pe care Ankara îl consideră o organizație teroristă, precum și alți opozanți ai regimului autoritar al lui Erdoğan.

Cei doi președinți au vorbit și despre găsirea unor soluții pentru a putea face posibile exporturile de cereale din Ucraina, blocate din cauza războiului. Una din pistele studiate este crearea unui coridor naval din Odesa către Turcia și de acolo mai departe către destinațiile finale.


Etichete frantaturciasuediafinlandanato

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live