Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Luptă de argumente şi de imagine în Franţa

Duelul celor doi candidaţi care se vor înfrunta duminică în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa a reprezentat punctul culminant al campaniei electorale care va lua sfârşit vineri la miezul nopţii.

Luptă de argumente şi de imagine în Franţa
François Hollande (st) şi Nicolas Sarkozy. Foto: Arhivă Reuters.

Articol de Roxana Vasile, Paris, 03 Mai 2012, 07:47

Miercuri seara, începând cu ora 21 a Franţei, socialistul François Hollande, şi preşedintele în exerciţiu, de dreapta, Nicolas Sarkozy, s-au înfruntat în această dezbatere crucială, radio-televizată, de 3 ore, singura a acestei campanii.

Plasat în primul tur pe locul întâi, cu 28,6% din opţiunile de vot, François Hollande nu este pe deplin sigur de victorie.

Cât despre Nicolas Sarkozy, cu 27,2% din sufragiile exprimate pe 22 aprilie, el se află în poziţia de challenger.

Pe 6 mai, potrivit sondajelor, actualul lider de la Palatul Elysée ar fi devansat cu aproximativ 6 procente de adversarul său socialist.

Or, în aceste condiţii, pentru François Hollande miza acestei dezbateri era de a-şi menţine sau chiar adânci avansul.

"Voi fi preşedintele justiţiei, pentru că traversăm o criza gravă, dură, care ii loveşte în special pe cei modeşti, pe oamenii muncii, pe cei care sunt cei mai expuşi. Deci vreau ca justiţia să fie în centrul tuturor deciziilor publice - fiscală, socială, teritorială.

"Vreau să fiu preşedintele care va redresa producţia, creşterea economică. Va fi un efort lung, de aceea vreau să fiu şi preşedintele unităţii. Prea mulţi ani, francezii au fost divizaţi. Vreau să-i reunesc.

"Avem nevoie de toate forţele Franţei. E sensul schimbării pe care o propun", a punctat François Hollande.

Pentru Nicolas Sarkozy, important în această dezbatere a fost să câştige cât mai multe puncte şi, evident, să-l întreacă pe contra-candidatul său.

"Vreau ca seara aceasta să fie un moment de autenticitate, în care fiecare să-şi spună adevărul său, iar ca francezii, în toată libertatea, să facă alegerea. Nu vreau formule goale, nu vreau subînţelesuri … Adevărul … pentru că este o alegere istorică.

"Franţa nu are dreptul la eroare. Nu suntem într-o criză, ci în crize, iar ambiţia mea este ca, la capătul acestor două ore, toţi cei care ezită, toţi cei care se mai gândesc, să-şi spună că, oricare ar fi alegerea lor, au o idee precisă asupra elementelor care le vor permite să faca această alegere", a spus, la rândul său, Nicolas Sarkozy.

Principalele teme de discuţie ale dezbaterii au fost puterea de cumparare şi locurile de muncă, subiecte prioritare pentru francezi. Li s-au adăugat datoria publică şi politica externă. Tema imigraţiei, extrem de mult dezbătută în această campanie, a figurat şi ea pe ordinea de zi.

In fine, celor doi interlocutori li s-a propus să prezinte o viziune personală asupra "stilului de preşedinte" pe care doresc să-l încarneze.

Lupta pe voturile extremei-dreapta

Tonul campaniei a urcat în cele două săptămâni dintre cele două tururi, pe fondul încercărilor ambilor candidaţi de a-i atrage de partea lor pe alegătorii liderei extremei-drepte, Marine Le Pen, care în turul întâi s-a plasat a treia, cu aproape 18% din voturi.

Această strategie l-a facut în special pe Nicolas Sarkozy să-şi înăsprească discursul la adresa securităţii şi a imigranţilor, teme predilecte ale extremei-drepte, dar şi să organizeze, marţi, o sărbătoare a "muncii adevărate", care să rivalizeze cu cea a sindicatelor.

Marine Le Pen, aşa cum se aştepta, nu a dat un consemn de vot alegătorilor ei, dar, cu titlu personal, le-a spus ca ea va vota în alb, invitându-i şi pe ei ca, implicit, să facă acelaşi lucru.

Tot prin dezbaterea de aseară, François Hollande şi Nicolas Sarkozy au încercat să-i seducă şi pe votanţii centristului François Bayrou (locul cinci în turul întâi), care ar urma să se pronunţe, astăzi, în privinţa unui consemn de vot.

Ca de fiecare dată cu ocazia alegerilor prezidenţiale, înfruntarea de aseară a fost, în mod special, aşteptată de francezi, care doreau să-şi mai vadă o dată preferatul, să-şi cristalizeze opţiunea, în cazul în care sunt indecişi, sau să şi-o schimbe, dacă dezamagirea e prea mare.

Politologii spun, însă, că un astfel de duel rareori a modificat votul electoratului.

Specialist în istoria mass-media, Christian Delporte, crede că înfruntarea electorală de aseară nu va influenţa prea mult rezultatul de duminică.

Există impresia că indecişii se hotărăsc cu prilejul acestei dezbateri, însă se constată că, de fapt, ei se repartizează în mod egal între cei doi interlocutori, spune el.

Subiecte discutate

François HollandeNicolas Sarkozy
Locuri de muncăA propus crearea unei bănci publice de investiţii pentru favorizarea industriei sau crearea unui ‘contract al generaţiilor’ pentru a ajuta populaţiile cel mai afectate de şomaj – tinerii şi vârstnicii.A propus crearea unui TVA social, pentru evitarea ‚cancerului delocalizărilor’; el vrea şi ca, o persoană care a urmat un curs de reconversie profesională, să accepte primul loc de muncă oferit.
Datorie / deficitRevenirea la un echilibru bugetar prin crearea, de pildă, a unei noi tranşe de impozit in cazul persoanelor cu venituri foarte ridicate.Revenirea la un echilibru bugetar în 2016, prin reducerea cheltuielilor.
EuropaSe pronunţă pentru un pact european de creştere economică ; pentru renegocierea tratatului european semnat în luna ianuarie ; pentru crearea de euro-obligaţiuni şi a unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivel european. Este ostil euro-obligaţiunilor; vrea un control sporit la frontierele spaţiului Schengen.
ImigratieVrea să abroge circulara care limitează dreptul studenţilor străini, absolvenţi de facultăţi franceze, să-şi găsească un loc de muncă în Franţa; vrea să acorde străinilor dreptul de vot la alegerile muncipale.Doreşte reducerea la jumătate a numărului imigranţilor.

Fraze ucigaşe

Cei doi candidaţi nu au pierdut ocazia pentru un schimb de replici tăioase.

François Hollande către Nicolas Sarkozy:

"Nu sunteţi capabil sa faceţi un raţionamenet fără să fiţi dezagreabil"

"Eu protejez copiii Republicii, dumneavoastră îi protejaţi pe privilegiaţi"

"Sunteţi totdeauna mulţumit de dumneavoastră"

Nicolas Sarkozy către François Hollande:

"Adăugaţi calomnia minciunii!"

"Tot timpul numai ambiguitate ! tocmai v-aţi contrazis!"

"Sunteţi un mic calomniator"

O punere în scenă perfectă

Nu numai conţinutul unei astfel de emisiuni contează. Importantă este şi forma - de la alegerea realizatorului emisiunii, până la lungimea mesei din platou, la culorile şi temperatura din studio.

Niciun amănunt nu este lăsat la intâmplare nici de posturile de televiziune organizatoare, nici de staff-ul electoral al candidaţilor.

Dezbaterea a fost gândită şi pregătită "la milimetru".

Decorul platoului de filmare a fost calificat drept sobru şi neutru, având drept imagine de fond Palatul Elysée.

Temperatura din studio a fost de 19-20 de grade Celsius iar scaunele au fost alese pentru a fi reglate în înălţime.

Au fost amplasate 20 de camere de luat vederi şi o macara pentru planurile largi.

Anul acesta, masa la care au stat aşezati François Hollande şi Nicolas Sarkozy a fost lungă de 2,50 m (faţă de 2,20m, în 2007).

Ideea organizării unui duel electoral provine din Statele Unite, Richard Nixon şi John Fitzgerald Kennedy fiind primii care s-au înfruntat sub "privirile" camerelor de luat vederi.

În Franţa, acest exerciţiu a fost inaugurat în 1974 şi a devenit un adevărat ritual.

Israel, "atac de amploare redusă asupra Iranului"
În lume 19 Aprilie 2024, 13:53

Israel, "atac de amploare redusă asupra Iranului"

Surse militare iraniene au comunicat agenției Reuters că atacul a fost minimal și că, după toate probabilitățile a fost...

Israel, "atac de amploare redusă asupra Iranului"
Bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune, distrus de forţele ucrainene
În lume 19 Aprilie 2024, 09:55

Bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune, distrus de forţele ucrainene

Comandantul Forţelor Aeriene precitează că este pentru prima dată când unităţile ucrainene distrug un bombardier supersonic...

Bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune, distrus de forţele ucrainene
Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan
În lume 19 Aprilie 2024, 08:38

Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan

Televiziunea de stat din Iran a informat despre explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan.

Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan
Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih
În lume 19 Aprilie 2024, 08:34

Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih

Un atac din partea Rusiei de la primele ore ale dimineţii de vineri a avariat infrastructura din oraşul ucrainean central...

Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih
Premierul Marcel Ciolacu încheie astăzi vizita în Emiratele Arabe Unite
În lume 19 Aprilie 2024, 08:02

Premierul Marcel Ciolacu încheie astăzi vizita în Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu va avea vineri, în Abu Dhabi, o întrevedere cu reprezentanții Dubai Port World, pentru ca apoi...

Premierul Marcel Ciolacu încheie astăzi vizita în Emiratele Arabe Unite
Israelul a atacat Iranul. Cel puțin o explozie în zona orașului Isfahan
În lume 19 Aprilie 2024, 07:28

Israelul a atacat Iranul. Cel puțin o explozie în zona orașului Isfahan

Conform unor surse străine, americane și iraniene, Israelul atacat în această noapte, în jurul orei 4:00, zone din vestul...

Israelul a atacat Iranul. Cel puțin o explozie în zona orașului Isfahan
Oficiali ucraineni: În regiunea Odesa sunt cei mai mulți spioni și troli ruși
În lume 19 Aprilie 2024, 07:24

Oficiali ucraineni: În regiunea Odesa sunt cei mai mulți spioni și troli ruși

Dincolo de campania militară, Rusia poartă şi una de spionaj şi dezinformare.

Oficiali ucraineni: În regiunea Odesa sunt cei mai mulți spioni și troli ruși
Presa din Iran: Explozie auzită în apropierea aeroportului Isfahan
În lume 19 Aprilie 2024, 06:39

Presa din Iran: Explozie auzită în apropierea aeroportului Isfahan

UPDATE: Agenția internațională pentru energie nucleară: Nicio daună la facilitățile nucleare iraniene.

Presa din Iran: Explozie auzită în apropierea aeroportului Isfahan