Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Luna europeană "a creierului"

Cu acest prilej se vor organiza în luna mai peste 50 de evenimente în statele UE privind creierul uman printre care şi al XI-lea congres al Societăţii de Neurologie din România.

EuranetPlus.

Articol de Victor Gheorghe, 01 Mai 2013, 10:58

Comisia Europeană a anunţat marţi alocarea unor fonduri de aproximativ 150 de milioane de euro pentru 20 de proiecte internaţionale noi de cercetare în domeniul cerebral.

Anunțul făcut marţi marchează începutul iniţiativei Comisiei intitulate "Luna europeană a creierului".

Cu acest prilej se vor organiza în luna mai peste 50 de evenimente în statele Uniunii Europene privind creierul uman, de la conferinţe până la şcoli de vară, printre care şi al XI-lea congres al Societăţii de Neurologie din România.

Cu această nouă alocare de fonduri, totalul investiţiilor Uniunii Europene în cercetarea din domeniul cerebral se ridică la peste 1,9 miliarde de euro, începând din 2007.

AUDIO: "Numeroşi europeni sunt susceptibili să fie afectaţi, în cursul vieții, de o afecţiune sau boală care are legătură cu creierul".

"Luna europeană a creierului" vizează valorificarea celor mai recente realizări în domeniu, dar şi impulsionarea unui efort mai eficient în vederea combaterii afecţiunilor cerebrale, informează un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.

Potrivit comisarului european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, “numeroşi europeni sunt susceptibili să fie afectaţi, în cursul vieții, de o afecţiune sau boală care are legătură cu creierul.

Tratarea celor afectaţi costă deja 1,5 milioane de euro la fiecare minut, iar această povară pentru sistemele medicale este foarte probabil să crească în condiţiile îmbătrânirii populaţiei.

"Cercetarea în domeniul cerebral ar putea contribui la reducerea suferinţei a milioane de pacienţi şi a celor care se ocupă de îngrijirea acestora. Descifrarea secretelor privind modul în care funcţionează creierul ar putea, de asemenea, deschide un nou univers de servicii şi produse pentru economiile noastre”, a mai spus comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă.

Aproximativ 165 de milioane de europeni sunt susceptibili a fi suferinzi de boli legate sub o anumită formă de creier pe parcursul vieţii.

Pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, cu tot mai multe persoane care suferă de Alzheimer şi de alte afecţiuni neuro-degenerative sau psihice legate de îmbătrânire, costurile de tratament riscă să crească puternic.

Găsirea unor modalităţi mai bune de prevenire şi tratare a afecţiunilor cerebrale a devenit, prin urmare, o chestiune urgentă.

Astfel, cele 20 de proiecte incluse pe lista scurtă pentru finanţare din partea Uniunii Europen ar trebui să livreze cunoştinţe noi şi inovaţii în domenii cheie precum traumatismele cerebrale, tulburările psihice, durere, epilepsia şi tulburările pediatrice de comportament.

Deşi proiectele nu pot fi publicate înainte de încheierea acordurilor de grant, acestea ar trebui să înceapă în această vară. Industria de resort și micii partenerii de afaceri vor avea o implicare deosebit de puternică în câteva dintre domenii pentru a stimula inovarea și soluțiile pentru viața de zi cu zi.