Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Lucrările de construcții în UE, "în scădere"

La nivelul Uniunii Europene, lucrările de construcții au scăzut în septembrie cu 0,9% faţă de luna trecută, iar în zona euro s-a înregistrat un declin de 1,8%.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 20 Noiembrie 2014, 11:47

România a avut, luna trecută, cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții în rândul statelor Uniunii Europene.

Potrivit datelor prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistică, la nivelul Uniunii lucrările au scăzut faţă de luna trecută.

La nivelul Uniunii Europene, lucrările de construcții au scăzut în septembrie cu 0,9% faţă de luna trecută, iar în zona euro s-a înregistrat un declin de 1,8%.

Potrivit Eurostat, majorarea volumului lucrarilor din septembrie fata de august situeaza piata nationala românească de constructii pe prima pozitie in topul cresterii din Uniunea Europeană, cu o majorare de 7,9 la sută.

Topul este completat, dar la ceva distanţă, de Cehia cu 2,7% și Bulgaria cu 2,4%. Cele mai mari scăderi au fost raportate în Slovenia - minus 8,6%, urmată de Italia și Suedia.

Audio: Lucrările de construcții în UE, "în scădere".

În septembrie anul acesta, comparativ cu perioada similară din 2013, lucrările de construcții au înregistrat o scădere de 0,4% în Uniunea Europeană și de 1,7% în zona euro. Sub acest aspect, cele mai mari creşteri au fost în Spania, Cehia şi Ungaria, iar cele mai mari scăderi au fost raportate în Italia, Portugalia și Franța. România a înregistrat un avans de 2,9% al lucrărilor de construcții în septembrie, față de aceeași lună din 2013.

Grafic: Evoluțiile lucrărilor în construcție. Sursa: Eurostat.

Din datele prezentate de Eurostat astăzi rezultă că scăderea volumului total al lucrărilor de construcţii este determinată de reducerea substanţială, cu 1,6%, a construcţiilor de clădiri rezidenţiale şi nerezedineţiale şi cu 3% a celor inginereşti - ace le lucrări care nu se încadrează în definiţia de clădire şi au ca scop crearea condiţiilor pentru realizarea activităţilor de producţie, serviciilor sau pentru desfăşurare a activităţilor social-culturale.

În România, cea mai mare creştere a fost la construcţiile inginereşti - cu 15 procente, în timp ce construcţia de clădiri cu destinaţia de locuinţă a scăzut cu 8,1%, iar cea a clădirilor nerezidenţiale cu 2,4 procente. În septembrie, s-a mai constat o creştere la lucrările de întreţinere şi reparaţii şi o scădere la cele de reparaţii capitale.