Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Liviu Zamora

13 Iunie 2012
Vizualizari: 4231
Comentează add

Pianistul, compozitorul şi aranjorul Lucian Ban este o valoare românească disputată atât de europeni cât şi de americani.

Lucian Ban - Conexiunea jazzistică nord americană Lucian Ban - Conexiunea jazzistică nord americană - Conține audio

liviu-zamora

Pianistul, compozitorul şi aranjorul Lucian Ban este o valoare românească disputată atât de europeni cât şi de americani.

Presa de peste ocean considerândul unul dintre cei mai talentaţi pianişti ai New York-ului din ultima decadă, comparândul cu Mccoy Tyner şi Vladimir Horowitz, ca tehnică (All About Jazz) sau cu Wayne Shorter, ca şi compoziţie (Time Out New York), iar europenii prin The Hans Koller Foundation, din Austria, nominalizându-l în 2005 şi 2006 la categoria ''Cel mai bun artist european de jazz''.

S-a născut în 1969 la Cluj, încă de mic a învăţat să cânte la pian ca apoi să-şi continue studiul muzical la Academia de Muzică din Bucureşti, la secţia compoziţie între 1992 şi1995.

În anul 1995 înfiinţează grupul ''Jazz Unit'' cu care scoate două albume.

În 1999 se hotăreşte să treacă oceanul şi se stabileşte în America unde se înscrie şi absolvă mai târziu ''Jazz & Contemporary Music at New School University'' din New York.

Debutează discografic în Statele Unite alături de saxofonistul Alex Harding în 2003, şi are  numeroase critici favorabile, ''All Music Guide'' acordându-i patru stele.

Continuă să scoată discuri alături de Alex dar şi cu  Bob Stewart şi Jorge Sylvester.

În 2008 înfiinţează ansamblul ''Romanian American Jazz Suite'' ce-l cooptează pe Sam Newsome şi mai vechii săi colegi de trupă cu care compune şi un excelent disc ce combină temele tradiţionale româneşti cu swingul.

Pe parcursul anilor a prezentat pe scenele cluburilor de profil din Manhattan, dar şi pe scenele româneşti, proiectele sale solo, cântând jazz modern singur sau împreună cu ''Romanian American Jazz Suite'' şi ''Tuba Project''.

Enescu Re-Imagined este următorul proiect al pianistului român, inspirat de muzica lui George Enescu pe care îl transpune pe coordonatele jazz-ului actual.

Împreuna cu şapte muzicieni de jazz, Lucian Ban îşi interpretează lucrarea pe înalta scenă a Festivalului Internaţional George Enescu în septembrie 2009.

Ecourile nu se lasă aşteptate iar invitaţiile de a concerta pe marile scene muzicale ale lumii sunt nenumărate.

Despre toate acestea dar şi ultimele experimente muzicale şi apariţii în România în interviul Jazz& Blues.


Etichete

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live