Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

4 Decembrie 2014
Vizualizari: 1833
Comentează add

Ministrul de finanţe, Ioana Petrescu, a anunţat câteva măsuri de combatere a economiei gri, care în România este estimată la aproape 29% din PIB, mult peste media din UE.

Loterii fiscale şi case de marcat online, măsuri anti-evaziune

catalin-purcaru

Ministrul de finanţe, Ioana Petrescu. Foto: captură youtube.com/Guvernul României.

Economia gri în România este estimată la aproape 29% din PIB, mult peste media europeană care este de 19 procente, arată un un studiu prezentat la Palatul Victoria de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers şi de Mastercard.

Documentul conţine şi un set de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale, adoptate deja în alte ţări.

Între acestea se regăsesc limitarea încasărilor zilnice de numerar, organizare de loterii fiscale sau obligativitatea utilizării de către toţi comercianţii a unor case de marcat, conectate online la sistemele autorităţilor fiscale.

Ministrul de finanţe, Ioana Petrescu, susţine că firmele din România vor trebui să introducă într-un an şi jumătate casele de marcat cu jurnal electronic.

"Ele pot fi conectate la un server central şi putem vedea foarte clar care sunt aceste tranzacţii şi putem combate evaziunea la TVA. Vom face acestă trecere în paşi", a explicat Ioana Petrescu.

Ministrul de finanţe a mai afirmat că introducerea unei loterii fiscale, dar şi schimbul automat de informaţii între ANAF şi bănci, pe rulaje şi tranzacţii sunt alte măsuri din pachetul de combatere a evaziunii fiscale în România.

Şi reprezentanţii mediului de afaceri atrag atenţia că în România se foloseşte foarte mult plata în numerar, care favorizează dezvoltarea economiei gri.

Masa monetară în circulaţie reprezintă la noi în ţară aproximativ 60% din PIB, de şase ori mai mult decât media din Uniunea Europeană.


Etichete economieIoana PetrescuevaziuneîncasăriPIBPricewaterhouseCoopersMastercardcase de marcatloterieTVAANAFUE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live