Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 12 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu

21 Iulie 2019
Vizualizari: 289
Comentează add

Ministrul britanic de externe i-a cerut Iranului să elibereze imediat petrolierul capturat "în mod ilegal", însă Teheranul refuză pe motiv că nava ar fi încălcat regulile maritime

Londra recomandă navelor britanice să evite Strâmtoarea Ormuz

dan-vasiliu

This image grab taken from a video provided by Iran's Revolutionary Guard official website via SEPAH News on July 20, 2019, allegedly shows Revolutionary Guard Corps boarding the British-flagged tanker Stena Impero in the Strait of Hormuz. Iran ignored mounting European appeals on Saturday to release a British-flagged tanker as London denounced a "dangerous move" and summoned a senior diplomat of the Islamic republic. The Islamic Revolutionary Guard Corps said it seized the Stena Impero on Friday for breaking "international maritime rules" in the Strait of Hormuz, a chokepoint for about a third of the world's sea-borne oil. HO / SEPAH NEWS / IRAN'S REVOLUTIONARY GUARDS WEBSITE / AFP

Ministrul britanic de externe i-a cerut Iranului să elibereze imediat petrolierul capturat "în mod ilegal", însă Teheranul refuză pe motiv că nava ar fi încălcat regulile maritime internaţionale.

Jeremy Hunt a avertizat în privinţa riscurilor la care sunt expuse ambarcaţiunile comerciale care tranzitează, în aceste zile, Strâmtoarea Ormuz, guvernul de la Londra recomandând navelor britanice să evite temporar aceasta zonă.

După o discuție avută cu omologul său iranian, ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a declarat că Teheranul consideră capturarea vasului "Stena Impero" un răspuns la capturarea anterioară a unui petrolier iranian în apropiere de Gibraltar.

Jeremy Hunt: Am avut o conversație foarte lungă cu ministrul iranian de externe, Javad Zarif, și a rezultat clar din această discuție, dar și din declarațiile făcute de Iran, că este vorba de represalii pentru capturarea navei "Grace 1" în Gibraltar. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Astfel de acțiuni sunt de neacceptat și ridică întrebări serioase privind securitatea navelor britanice, dar și ale altor țări care tranzitează Strâmtoarea Ormuz.

Autoritățile de la Londra au recomandat navelor britanice să evite temporar zona, pentru a nu se expune riscurilor. "Suntem în continuare profund îngrijorați de acțiunile inacceptabile ale Iranului, care reprezintă o provocare clară în ceea ce privește libertatea internațională de navigație. Am sfătuit navele britanice să nu se apropie o perioadă de zona respectivă", a declarat o reprezentantă a Guvernului.

Anunțul confiscării navei "Stena Impero" a intervenit la câteva ore după ce Curtea Supremă a Gibraltarului a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizărea petrolierului iranian "Grace 1".

Nava a fost capturată la 4 iulie, fiind suspectată că livra petrol brut Siriei, încălcând astfel sancțiunile impuse de Uniunea Europeană regimului de la Damasc.

Teheranul a negat această acuzație și a denunțat un act de piraterie.


Etichete ormuzlondrateheran

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live