Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alin Şerbănescu

18 Octombrie 2015
Vizualizari: 1062
Comentează add

Liviu Dragnea a fost validat în funcţia de preşedinte al PSD, iar Valeriu Zgonea l-a învins în competiţia pentru postul de preşedinte executiv pe Constantin Niţă.

Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, tandemul ales la şefia PSD

alin-serbanescu

Foto: Valeriu Zgonea (stânga) şi Liviu Dragnea. Foto: psd.ro.

Liviu Dragnea a fost validat, cu unanimitate de voturi, în funcţia de preşedinte al PSD, de cei peste 4.000 de delegaţi prezenţi la Congresul partidului.

Totodată, cu peste 2.500 de voturi, Valeriu Zgonea l-a învins în competiţia pentru postul de preşedinte executiv pe Constantin Niţă, liderul Organizaţiei PSD Braşov.

Discursurile din cadrul Congresului s-au axat în principal pe tema asumării greşelilor din trecut şi pe democratizarea PSD.

În discursul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a vorbit inclusiv despre faptul că social-democraţii trebuie să îşi asume istoria României aşa cum este ea, inclusiv istoria recentă, în care se regăsesc şi evenimentele ce au avut loc în Piaţa Universităţii după revoluţia română, trebuie asumate, a mai spus Liviu Dragnea.

El le-a cerut colegilor săi să ţină şi un moment de reculegere în memoria victimelor din perioada comunistă.

Pe de altă parte, preşedintele tineretului social-democrat, Mihai Sturzu, consideră că PSD a pierdut alegerile prezidenţiale de anul trecut, deoarece tinerii sunt de părere că acest partid este continuator al Partidului Comunist.

La dezvoltarea acestor percepţii a contribuit inclusiv neasumarea unor greşeli.

"Ne cerem scuze pentru mineriadele din '90, pentru oamenii care au suferit atunci şi pentru faptul că regele nu a fost primit în ţară. Au fost greşeli", a spus Mihai Sturzu.

Preşedintele fondator al PSD, Ion Iliescu, nu a abordat în discursul său tema asumării greşelilor trecutului, în schimb, acesta a vorbit despre democraţie, libertate şi pluralism, care trebuie să se manifeste inclusiv în interiorul partidului.

"E bine că am făcut un exerciţiu de democraţie, direct prin alegerea preşedintelui partidului, prin votul direct al membrilor. Era şi mai bine dacă aveam o reală competiţie", a declarat Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a transmis conducerii partidului că reconstrucţia încrederii în clasa politică trebuie să reprezinte o prioritate pentru social-democraţi. 


Etichete congres PSDLiviu DragneaMihai SturzuIon IliescuValeriu Zgoneanoua conducere a social-democraţilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live