Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: „Alegeri prezidenţiale 2019. Ştiri electorale” Luni, 18 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

27 Ianuarie 2016
Vizualizari: 1181
Comentează add

Liderul social democrat a declarat că dacă legislaţia va fi modificată nedemocratic, atunci PSD "ia în considerare serios să nu participe la aceste alegeri locale".

Liviu Dragnea: PSD ia în considerare să nu participe la alegerile locale

cerasela-radulescu-bruxelles

Şeful PSD, Liviu Dragnea. Foto: Cerasela Rădulescu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a propus liderilor social-democraţi reuniţi la Bruxelles, o întâlnire consacrată relansării Europei.

Aceasta ar urma să se desfăşoare în a doua parte a anului, la Bucureşti.

Liviu Dragnea a discutat cu o serie de lideri ai stângii europene şi a avut o întrevedere cu preşedintele socialiştilor europeni, Serghei Stanişev, iar astăzi se va întâlni cu preşedintele Martin Schulz.

Socialiştii europeni i-au promis sprijin atât lui Liviu Dragnea, cât şi partidului pe care îl conduce.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România, Liviu Dragnea a ţinut să sublinieze că, în situaţia în care guvernul tehnocrat de la Bucureşti, va modifica acum, în an electoral, legislaţia pentru alegerile locale, PSD ia în considerare să nu participe la scrutin.

Liviu Dragnea: Am propus şi a fost acceptată propunerea ca în acest an, probabil că în partea a doua a anului, va avea loc la Bucureşti, în organizarea noastră, a PSD-ului, o întâlnire cu toţi liderii europeni de stânga - şefi de stat, prim-miniştri, preşedinţi de parlamente - în care să discutăm despre lansarea Europei, în care stânga europeană este din ce în ce mai implicată. Şi-au exprimat intenţia foarte clară şi fermă de susţinere atât pentru mine, cât şi pentru partid în acest an electoral şi vor veni în România la câteva acţiuni importante, nu neapărat electorale, ci acţiuni pentru a realiza dezbateri importante pe teme sociale. PSD-ul are în intenţie şi are în programul său pachete sociale extrem de importante, vrem să profesionalizăm foarte mult partidul. De asemenea, sunt invitat la Congresul european evreiesc. Am înţeles că voi primi o distincţie.

Reporter: Vorbeaţi de stânga europeană şi ştim foarte bine că la alegerile europarlamentare, ceea ce au reuşit socialiştii să impună a fost acest "o nouă orientare pentru Europa: creare de locuri de muncă şi creştere economică".

Liviu Dragnea: Dincolo de vorbe, faptele au dovedit diferenţa foarte clară între rezultatele profund negative pentru populaţie ale unor politici de austeritate, nu numai în România, şi rezultatele bune ale unei guvernări îndreptate către dezvoltare, către progres, către stimulare de creare de locuri de muncă, către relaxare fiscală care să determine stimularea investitorilor şi a oamenilor de afaceri. România a fost pusă de noi, în guvernările noastre, către calea bună, calea corectă. A fost şi principalul pachet pe care l-am negociat cu Dacian Cioloş, înainte de a hotărî dacă votăm investitura noului guvern, şi anume toate măsurile sociale adoptate - creşteri de pensii, de salarii, măsurile din Codul Fiscal, atât de aşteptate. De asemenea, am mai discutat cu liderii europeni şi cu cei cu care m-am văzut despre dorinţa mea personală şi a partidului de a construi o politică mult mai aplicată şi eficientă şi pentru copii, şi pentru tineret. Am vorbit şi în Israel despre asta. Avem un foarte mare potenţial neexploatat încă de către România în relaţia cu foarte multe ţări: cu Israelul, cu Suedia, cu Germania, cu Italia. Probabil că într-un interval de timp rezonabil voi avea o întâlnire cu premierul Renzi pentru a discuta şi chestiuni de politică de stânga, dar şi chestiuni legate de românii care trăiesc în Italia. Eu sper ca actualul guvern să menţinăl lucrurile bune care au fost preluate, fără să ţină cont de orientarea politică, mai mult sau mai puţin afişată a unor membri guvernului.

Reporter: Menţionaţi această distincţie. Felicitări! - că o veţi primi în această seară. Este importantă şi vizita pe care aţi avut-o în Israel şi v-aş ruga să privim puţin la Europa în acest moment, confruntată cu, nu neapărat cu criza emigraţiei, care va fi, să sperăm, rezolvată, cea a refugiaţilor, ci la o Europă a provocărilor din partea extremelor.

Liviu Dragnea: Dincolo de faptul că este incorect şi cei care nu înţeleg îi invit să meargă în Israel, să cunoască realitatea de acolo, realitatea crudă din acea zonă, să meargă la Yad Vashem şi să vadă Muzeul Holocaustului să înţeleagă prin ce suferinţe crunte a trecut acest popor. De asemenea, ar trebui să înţeleagă contribuţia pe care comunităţile de evrei au adus-o în toate ţările în care au trăit şi în care trăiesc. Este şi principala motivaţie pentru care eu am iniţiat acea lege a toleranţei, în care voi aduce două amendamente: nu avem nevoie ca în România să apară o recrudescenţă a acestor mişcări radicale şi extremiste. Sunt multe domenii în care noi putem să ne dezvoltăm. Am discutat şi cu premierul Netanyahu. În agricultură, în domeniul energiei, în domeniul sănătăţii. Israelul este printre primele ţări din lume în ceea ce înseamnă calitatea actului medical şi cercetările în medicină. Am obţinut promisiunea că sunt toate şansele ca în România să vină şi să construiască un spital privat. Pentru că ştiu că mulţi români merg în Turcia - foarte bine că merg - dar parcă mi-aş dori să avem un asemenea spital dotat şi cu medici bine pregătiţi la noi în ţară.

Reporter: Legat de propunerea privind alegerile locale, să se desfăşoare în două tururi, care este poziţia partidului pe care îl conduceţi?

Liviu Dragnea: Poziţia noastră este foarte fermă. A fost constituită o Comisie de cod electoral anul trecut, şi-a încheiat activitatea cu consens, adică absolut toţi membri comisiei din toate partidele au votat în unanimitate modificarea legilor electorale, atât pentru alegerile locale, cât şi pentru alegerile parlamentare. Cu patru luni de zile înainte de alegerile locale, această intenţie este, în opinia noastră, profund nedemocratică. Este un atac violent la democraţie. Nu există niciun argument pentru ca, cu puţin timp înainte de alegeri, să se schimbe profund sensul alegerilor locale. Este profund incorect. Noi am stabilit în România o regulă, certificată şi de Curtea Constituţională: cu un an înainte de alegeri nu mai facem modificări la legile electorale. Eu sper ca guvernul tehnocrat să înţeleagă că este vorba de o legislaţie pur politică şi care nu e cuprins în mandatul... Dar dacă, Doamne fereşte!, prin abuz vor încerca să impună într-un mod nedemocratic această lege, atunci PSD-ul ia în considerare serios să nu participe la aceste alegeri locale, pentru că nu suntem de acord să renunţăm la acest principiu care a fost obţinut greu.

Reporter: Dacă vă va invita la consultări, veţi merge?

Liviu Dragnea: Cum să nu! Am şi vorbit la telefon, dar merg şi la consultări, cum să nu! 

Ascultați pe siteul nostru politicaromânească.ro interviul integral cu Liviu Dragnea.


Etichete exclusiv radioexclusiv onlinepreşedintele PSDLiviu Dragneaalegeri localereuniune la Bruxellesîntâlnire cu preşedintele Martin Schulzpreşedintele socialiştilor europeniSerghei Stanişev

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live