Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

6 Septembrie 2012
Vizualizari: 2694
Comentează add

Procurorii DNA spun că secretarul general al PSD ar fi încercat să fraudeze votul printr-un sistem naţional de influenţă. Liderii USL se declară solidari cu Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea, cercetat de DNA în legătură cu referendumul

beatrice-braileanu

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Foto: Agerpres.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru că ar fi pus la punct un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnături, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, Liviu Dragnea este urmărit penal pentru săvârşirea a patru infracţiuni: folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii susţin că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie, care să garanteze validarea acestuia.

"Astfel, acesta a iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

"În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare.

"Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă", se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii mai susţin că "sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi".

Victor Ponta se autodenunţă la DNA

Preşedintele PSD premierul Victor Ponta a anunţat într-o conferinţă de presă că se va autodenunţa în faţa procurorilor DNA pentru că i-a îndemnat în mod public pe cetăţeni să voteze pentru demiterea preşedintelui în 29 iulie.

"Decizia mea este de a anunţa DNA că am ştiut şi că l-am instigat pe domnul Dragnea să organizeze campania noastră pentru referendum. Da, am îndemnat oamenii să iasă la vot, da i-am îndemnat să voteze "da" şi acest lucru este o faptă penală. În mod sigur, şi dl Antonescu, şi eu, şi conducerile politice ale USL urmează să fim sancţionaţi penal de către DNA.

"DNA trebuie să ne sancţioneze în aceeaşi măsură. Sigur că am ştiut şi o să o spun şi în faţa procurorilor DNA şi m-am bucurat că domnul Dragnea a avut pentru USL un sistem de raportare paralel al voturilor, aşa cum a avut domnul. Videanu în 2009. Nu am ştiut niciodată şi nu am să accept că dacă eşti de la PDL să ai o reţea informatică este legal şi dacă eşti de la USL este infracţiune?", a spus premierul.

El a arătat că se va prezenta pentru a fi tras la răspundere penală de către DNA.

"Nu poţi să spui că doar domnul Dragnea a îndemnat singur să iasă oamenii la vot. Şi au am făcut asta şi măcar să fie un lot mare. Nu ştiu dacă se va ajunge la 7,5 milioane de învinuiţi, dar sigur la câteva mii de învinuiţi de lideri politici se va ajunge. Şi atunci DNA trebuie să facă un lot de cinci mii, de zece mii de învinuiţi, pentru ca acest lucru să fie foarte clar", a arătat Victor Ponta.

Acţiunea este ''curat politică'' şi ''inacceptabilă''

Acţiunea procurorilor împotriva secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, este una ''curat politică'' şi ''inacceptabilă'', a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu, copreşedinte al USL. 

"Am văzut că, după alegeri, tot sunt chemaţi o serie de lideri politici, pe motive curat politice. Îi am în vedere pe Victor Dobre, pe Teodor Atanasiu, pe Marius Nicoară, pe Horea Uioreanu. Acum şi Liviu Dragnea. Mi se pare o acţiune curat politică şi inacceptabilă.


Nu comentez acuzaţiile, dar ceea ce văd cu ochii liberi este un atac curat politic al Parchetului General la lideri politici dintr-o singură parte - din USL", a afirmat Crin Antonescu, la sediul USL.

Liderii Uniunii Social Liberale au anunţat că vor solicita constituirea unei comisii parlamentare care să analizeze modul în care se fac anchetele pe referendum, a mai anunţat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

El s-a referit în mod punctual la ancheta desfăşurată de DNA împotriva secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, despre care care a afirmat că "este un caz deosebit de grav care încalcă democraţia din România".


Etichete Liviu DragneareferendumVictor PontaUSLDNA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live