Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

28 Octombrie 2020
Vizualizari: 136
Comentează add

LIVE VIDEO: Președintele Iohannis, conferință de presă LIVE VIDEO: Președintele Iohannis, conferință de presă - Conține video

razvan-stancu

Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

LIVE VIDEO: Klaus Iohannis, conferință de presă.

TEXT: (transcriere, RADOR)

Realizator: Dăm legătura la Palatul Cotroceni, unde președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă.
Klaus Iohannis: Bună seara. Am avut astăzi o întâlnire cu premierul Ludovic Orban şi cu miniştrii cu atribuţii în domeniul gestionării fondurilor europene pentru a analiza stadiul pregătirii Planului Național de Redresare și Reziliență. După cum știți, în urma unor negocieri foarte dificile, am obținut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 de miliarde de euro fonduri europene destinate României pentru următorii nouă ani. O parte importantă dintre aceste fonduri, peste 30 de miliarde de euro, o vom folosi pentru a accelera revigorarea economică în perioada post-pandemie în baza Planului Național de Relansare și Reziliență. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până luna aprilie a anului viitor și vor exista, bineînțeles, anumite condiționalități în utilizarea acestor fonduri. Este vorba în principal de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare, de garantare a tranziției climatice. Toate acestea sunt necesare pentru a permite economiilor noastre să se dezvolte durabil pe termen mediu și lung. Fondurile la care mă refer, pe lângă cele pe care le vom accesa prin bugetul multianual al uniunii pentru perioada 2021-2027, reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a moderniza infrastructură energetică și de mediu, de a implementa programe de digitalizare în economie, în administrație. Sunt fonduri care vor permite investiții majore în educație și în sănătate. Toate aceste proiecte vor avea consecințe benefice palpabile pentru români și vor contribui semnificativ la creșterea calității vieții fiecăruia dintre noi. Tocmai de aceea în cadrul întâlnirii de astăzi.

Klaus Iohannis: Tocmai de aceea, în cadrul întâlnirii de astăzi am discutat despre modalităţile concrete prin care România va putea accesa integral şi utiliza cât mai eficient aceste fonduri. Am stabilit 12 direcţii prioritare, respectiv: sănătate; educaţie; digitalizare şi securitate cibernetică; transport durabil; combaterea schimbărilor climatice; protecţia mediului; energie; eficienţă energetică; mobilitate urbană; mediu de afaceri şi antreprenoriat; cercetare-inovare, precum şi creşterea capacităţii de rezilienţă în condiţii de criză în domeniul sanitar şi alimentar. Aceste domenii sunt grupate pe trei piloni principali ai Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi anume: tranziţia verde şi combaterea schimbărilor climatice; servicii publice - dezvoltare urbană şi valorificarea patrimoniului şi, nu în ultimul rând, competitivitatea economică şi rezilienţă. Când spun că am încredere că guvernul actual va reuşi să obţină banii puşi acum la dispoziţie de UE mă bazez pe fapte, nu pe opinii. Atragerea de fonduri europene, cele care sunt acum la dispoziţia noastră, este deja la un nivel mult mai bun decât în guvernările anterioare. Cifrele vorbesc de la sine. Sumele atrase de România din fonduri europene în ultimele 12 luni însumează 4,1 miliarde de euro, la care se adaugă şi plăţile directe în agricultură. Asta înseamnă că într-un sigur an rata absorbţiei a crescut de la 32% la 46%. Și vă dau ca exempele de proiecte realizate linia de metrou Drumul Taberei - Eroilor şi conexiunea feroviară Gara de Nord - Aeroportul Otopeni. Tot în acest an, cu eforturi semnificative, au fost deblocate proiecte majore de transport, precum autostrada Sibiu-Piteşi, autostrada Transilvania, drumul expres Craiova-Piteşti, ori centura Bucureştiului. Și acestea sunt doar o parte dintre obiectivele majore de infrastructură a căror finanţare a fost deblocată. 


(RS)


Etichete klaus iohannisconferintacoronavirus(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live