Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE UPDATES: Congresul Extraordinar al PSD

În cadrul Congresului Extraordinar de duminică, Liviu Dragnea a fost validat în funcţia de lider al PSD.

LIVE UPDATES: Congresul Extraordinar al PSD
Liviu Dragnea. Foto: psd.ro.

Articol de Radiojurnal, 18 Octombrie 2015, 10:12

UPDATE 11: Congresul extraordinar al PSD a adoptat, duminică, în unanimitate, o serie de modificări la Statutul partidului, printre care restrângerea numărului de membri ai Biroului Permanent Naţional şi posibilitatea preşedintelui partidului de a solicita vot de încredere pentru miniştrii PSD.

UPDATE 10: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a propus duminică social-democraţilor adoptarea în interiorul partidului a unui Cod de conduită în care să fie cuprinse şi criteriile de integritate.

"Nu vom putea recâştiga încrederea oamenilor dacă nu vom înlătura stigmatul corupţiei. Am votat în primăvară nişte criterii de integritate care sunt foarte bune. Ar putea fi şi foarte eficiente, dacă ar fi aplicate. Şi vă spun asta cu inima strânsă, conştient de faptul că aplicarea lor îi poate dezamăgi sau îi poate nedreptăţi pe unii dintre noi, dar, pe de altă parte, vă spun cu inima deschisă că aplicarea lor este singura soluţie pentru a începe să recâştigăm încrederea oamenilor.

"În viziunea mea, criteriile de integritate au rolul să prevină, şi nu să pedepsească. Acele criterii nu sunt incluse în statutul partidului acum. Vreau să fiţi de acord să realizăm un Cod de conduită care să cuprindă mai mult decât acele criterii şi pe care să îl supunem unei dezbateri serioase în partid în luna care urmează, apoi să-l adoptăm definitiv şi să-l aplicăm fără excepţie", a spus Dragnea la Congresul extraordinar al PSD.

UPDATE 9: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Congresul extraordinar al partidului, că social-democraţii au făcut de-a lungul timpului greşeli politice şi a propus marcarea unui moment de reculegere pentru victimele comunismului.

"Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României aşa cum a fost ea sau să rezonăm la unele vibraţii ale poporului român. Ne-am ferit câteodată să ne asumăm chiar şi trecutul recent. (...) Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greşeli făcute în primii ani de după Revoluţie.

"Tratamentul politic aplicat unor supravieţuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderaţia şi respectul cu care trebuiau trataţi acei oameni. (...) Trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi suntem vinovaţi. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despărţirii de un trecut care ne mai urmăreşte şi azi.

"Vreau să ne ridicăm în picioare şi să ţinem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste şi să ne cerem iertare României şi românilor că nu am făcut acest gest până acum", a spus Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

UPDATE 8: Preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, le-a transmis delegaţilor la Congresul PSD că în ceea ce îl priveşte a ales "ceea ce era corect, nu ceea ce era avantajos".

"În ceea ce mă priveşte, ştiţi că mă ţin de cuvânt. Am ales ceea ce era corect, şi nu ceea ce era avantajos.

"Şi am făcut acest lucru pentru că eu cred în parteneriatul dintre PSD şi UNPR, care împreună înseamnă mai mult decât ar însemna separat", a spus Gabriel Oprea, citat de Agerpres.

UPDATE 7: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, precizează că împreună cu premierul Victor Ponta a luat toate deciziile importante pentru partid , adăugând că îşi doreşte ca în mandatul său de lider al social-democraţilor să aibă sprijinul acestuia, transmite Agerpres.

"Am adus PSD la guvernare şi da, noi ştim să depunem o moţiune de cenzură care să treacă.

"Am reuşit cu tine ca prim-ministru să facem mult bine pentru români, dar ştii bine că sunt unele obiective şi dorinţe de-ale noastre pe care nu le-am putut duce la capăt deocamdată.

"Dar să ştii că eu vreau să merg mai departe şi vreau să fii lângă mine, aşa cum şi eu am fost lângă tine", a declarat Liviu Dragnea duminică la Congresul extraordinar al partidului.

UPDATE 6: Premierul Victor Ponta a declarat duminică la Congresul PSD că Liviu Dragnea "are mandatul său de premier pe masă".

"Liviu ştie foarte bine, din prima zi, că are mandatul meu de prim-ministru pe masă.

"Sunt convins că îl va folosi spre binele nostru, al tuturor.

"Şi, deocamdată, mergem, guvernăm bine şi putem să facem şi în 2016 o mulţime de lucruri bune care să arate că doar PSD-UNPR-ALDE pot să guverneze bine România", a declarat premierul Victor Ponta.

UPDATE 5: Liviu Dragnea a fost validat preşedinte al social-democraţilor la Congresul extraordinar al PSD de duminică, transmite Agerpres.

El a fost declarat preşedinte al PSD cu unanimitate de voturi.

UPDATE 4: Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni Serghei Stanişev i-a asigurat pe social-democraţi, în deschiderea lucrărilor Congresului extraordinar al PSD de duminică, că aceştia se bucură de tot sprijinul PSE, inclusiv în viitoarele alegeri.

"Nu sunteţi însă singuri în lupta dvs. PSE este alături de dvs. şi vă vom sprijini şi în alegerile următoare. Ne bazăm pe dvs. pentru că fără dvs. nu vom fi suficient de puternici pentru a schimba Europa", a spus acesta în luarea sa de cuvânt.

Totodată, Serghei Stanişev a apreciat că guvernarea PSD a asigurat României "una dintre cele mai puternice economii din UE".

"Cu prim-ministrul Victor Ponta aţi condus ţara spre justiţie socială şi spre dezvoltare. Ceea ce aţi făcut este într-adevăr impresionat. Aţi reuşit să puneţi finanţele ţării în ordine şi aţi reuşit să evitaţi un scenariu economic şi social negativ", a mai declarat Serghei Stanişev, citat de Agerpres.

UPDATE 3: Peste 4.000 de delegaţi sunt prezenţi la Sala Palatului pentru a alege noua echipă de conducere a PSD, transmite corespondentul RRA la faţa locului Cătălin Purcaru.

El spune că la reuniunea social-democraţilor participă şi liderii partidelor care formează coaliţia de guvernare.

Potrivit corespondentului nostru, fostul preşedinte al PSD, Victor Ponta, va prezenta un raport de activitate pentru perioada în care a condus partidul.

"Congresul PSD este organizat înainte de termenul stabilit iniţial, în urma şirului de evenimente declanşate de demisia fostului lider Victor Ponta din vara acestui an.

"Este pentru prima dată când un lider al PSD care deţine simultan şi funcţia de premier decide să renunţe la conducerea partidului", transmite corespondentul RRA Cătălin Purcaru.

UPDATE 2: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că el crede în proiectul lui Liviu Dragnea, proiect pe care preşedintele PSD îl va prezenta duminică la Congresului PSD.

"Eu cred în proiectul lui Liviu Dragnea şi cred în proiectul social-democraţiei româneşti.

"România este importantă pentru noi, proiectul pe care noi azi îl prezentăm prin vocea preşedintelui este important.

"Funcţiile nu sunt întotdeauna importante", a spus Valeriu Zgonea înainte de începerea Congresului extraordinar al PSD, citat de Agerpres.

UPDATE 1: Într-un discurs în faţa participanţilor la congres, Liviu Dragnea afirmă că şi-ar dori ca vicepreşedinţii partidului să nu fie aleşi "de bileţele" şi că aşteaptă de la viitorul preşedinte executiv ceea ce fostul preşedinte al PSD, premierul Victor Ponta, a aşteptat de la el.

"De la preşedintele executiv am multe aşteptări, dar ca să spun foarte simplu şi foarte uşor de înţeles: am de la el aşteptările pe care le-a avut Victor Ponta de la mine.

"Ce am făcut eu pentru Victor Ponta aş vrea să facă preşedintele executiv pentru mine şi pentru partid", a spus Liviu Dragnea, duminică, înainte de Congresul Extraordinar al PSD.

Potrivit Agerpres, Liviu Dragnea a mai spus că viitorul preşedinte executiv al partidului va trebui "să muncească, să fie loial, să ajute fiecare membru de partid şi partidul în ansamblu" şi, totodată, să urmărească aceleaşi trei obiective - "ţara, bunăstarea fiecărui român şi modernizarea partidului".

____________________________________________________

Partidul Social-Democrat îşi va alege astăzi noua structură de conducere şi va vota noul statut al formaţiunii, în cadrul Congresului Extraordinar la care Liviu Dragnea urmează să fie validat în funcţia de lider al PSD, transmite redactorul RRA Alin Şerbănescu.

Pentru celelalte funcţii de conducere, Comitetul Executiv Naţional al partidului a validat 23 de candidaturi.

Preşedintele ales al PSD, Liviu Dragnea, este aproape de validarea în funcţie, după ce săptămâna trecută a câşigat scrutinul intern cu 97% din voturile social-democraţilor prezenţi la urne.

În schimb, pentru cea de-a doua funcţie de conducere importantă în PSD sunt înscrişi doi candidaţi: preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi fostul ministru social-democrat al economiei, Constantin Niţă. Favoritul pentru funcţia de preşedinte executiv pare a fi Valeriu Zgonea, pentru care liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a anunţat public susţinerea.

Pe de altă parte, liderul Organizaţiei PSD Braşov, Constantin Niţă, riscă să se află într-o situaţie nestatutară dacă va câştiga, pentru că nou statut, supus adoptării Congresului interzice, printre altele, cumulul de funcţii în partid.

Această situaţie l-a determinat pe liderul social-democrat, Liviu Dragnea, să îi atrag atenţia colegului său că în cazul în care va câştiga va trebui să opteze fie pentru o funcţie de conducere la nivel central, fie să îşi menţină actuala calitate de preşedinte al Organizaţiei PSD Braşov.

Din cele 23 de candidaturi validate, delegaţii la Congres trebuie să îşi exprime astăzi votul pentru 15 colegi, care vor ocupa funcţia de preşedinte executiv şi cele 14 locuri de vicepreşedinte.

În ceea ce priveşte noul statut al PSD, reporterul RRA Alin Şerbănescu mai spune că Congresul va trebui să se pronunţe şi dacă este de acord cu includerea unor norme de conduită, alături de cele de integritate, prevăzute la ora actuală.

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei
Politică 23 Aprilie 2024, 13:26

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei

PSD şi PNL au decis să meargă cu candidaţi separaţi la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei
Premierul cere ca proiectul de lege privind salariul minim pe economie sa fie pus cât mai rapid în transparență publică
Politică 23 Aprilie 2024, 13:16

Premierul cere ca proiectul de lege privind salariul minim pe economie sa fie pus cât mai rapid în transparență publică

Directiva europeană privind salariul minim pe economie trebuie pusă în aplicare până la 15 noiembrie.

Premierul cere ca proiectul de lege privind salariul minim pe economie sa fie pus cât mai rapid în transparență publică
Coaliţia de guvernare se află de ore bune în şedinţă
Politică 22 Aprilie 2024, 16:15

Coaliţia de guvernare se află de ore bune în şedinţă

Liderii PSD şi PNL decid dacă medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul comun la Primăria Capitalei.

Coaliţia de guvernare se află de ore bune în şedinţă
BEC reia desemnarea președinților birourilor electorale din mai multe județe
Politică 20 Aprilie 2024, 11:13

BEC reia desemnarea președinților birourilor electorale din mai multe județe

Biroul Electoral Central a primit contestații legate de modul în care magistrații au fost desemnați în aceste birouri.

BEC reia desemnarea președinților birourilor electorale din mai multe județe
Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud
Politică 19 Aprilie 2024, 11:22

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud

Cu ocazia vizitei va fi adoptată, la cel mai înalt nivel, declarația comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud
România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Politică 17 Aprilie 2024, 16:36

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”

Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită în Qatar.

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
Politică 16 Aprilie 2024, 16:43

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic

Documentul urmează să stabilească un echilibru între interesele fiecărei părți implicate în acest domeniu, a spus în cadrul...

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”
Politică 16 Aprilie 2024, 15:07

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”

Minorităţile naţionale vor avea un reprezentant în Colegiul CNSAS, potrivit unei măsuri adoptate de Camera Deputaţilor.

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”