Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Litigiu între UE şi Columbia

Uniunea Europeană cere Organizaţiei Mondiale a Comerţului constituirea unui grup special pentru rezolvarea unui litigiu cu Columbia.

Litigiu între UE şi Columbia

Articol de Mihaela Mihai, 25 August 2016, 09:58

Uniunea Europeană cere Organizaţiei Mondiale a Comerţului constituirea unui grup special pentru rezolvarea unui litigiu cu Columbia.

În joc sunt regulile impuse de această ţară importurilor de băuturi spirtoase, reguli considerate inechitabile de responsabilii de la Bruxelles.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Uniunea Europeană spune că este vorba despre un tratament discriminatoriu.

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, băuturile spirtoase din spaţiul comunitar sunt supuse unor taxe şi impozitve mai mari decât cele aplicate mărcilor autohtone.

În plus sunt aplicate restricţii şi pe pieţele mai mici de la nivelul departamentelor locale din Columbia, iar acest lucru, afirmă responsabilii comunitari denaturează concurenţa şi contravine obligaţiilor în materie de nediscriminare asumate de autorităţile de la Bogota, în temeiul normelor stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului.

Preocupările Uniunii Europene cu privire la discriminarea băuturilor spirtoase comunitare pe piaţa columbiană nu sunt recente.

În baza acordului comercial bilateral cu Uniunea Europeană, intrat în vigoare din a doua parte a anului 2013, Columbia s-a angajat să pună capăt discriminării până la 1 august anul trecut, însă termenul nu a fost respectat.

Pentru rezolvarea litigiului Uniunea Europeană a solicitat în ianuarie organizarea de consultări cu Columbia în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Discuţiile au avut loc în martie, dar nu a fost înregistrat nici un progres. Acum cererea Uniunii Europene de constituire a unui grup special, adică a unui tribunal de arbitraj, va fi examinată de Organizaţia Mondială a Comerţului, săptămâna viitoare, pe 2 septembrie.

În cazul în care Columbia nu este de acord cu instituirea grupului special, uniunea poate depune o a doua cerere, care în conformitate cu normele OMC nu mai poate fi blocată de Columbia.

Potrivit unor statistici oficiale, Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de băuturi spirtoase pe piaţa columbiană şi prin urmare este partenerul comercial cel mai afectat de restricţiile impuse de autorităţile din această ţară.

În 2014, exporturile Uniunii Europene de băuturi spirtoase către Columbia, evaluate la 43 de milioane de euro, au reprezentat aproximativ 14% din totalul exporturilor de produse agricole către Columbia şi 77% din totalul importurilor columbiene de băuturi spirtoase.

Între băuturile spirtoase exportate de uniune în Columbia, whisky-ul reprezintă cota cea mai mare, urmat de lichioruri.